Francija že grozi Rusiji s preklicem pogodbe za ladjo mistral

by Urednik

BO FRANCIJA POD PRITISKI ZAHODA PREKLICALA POGODBO Z RUSIJO?

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da je pripravljen preklicati prodajo druge vojaške amfibijsko-desantne ladje razreda mistral Rusiji, vendar pa pravnik z vpogledom v tajno pogodbo opozarja, da je za tako potezo že prepozno, saj naj bi gradnja ladje že skoraj v celoti končana in tudi plačana.

Hollande je 21. Julija 2014 opozoril, da bi lahko prišlo do prekinitve pogodbe za drugo vojaško ladjo razreda mistral če se Evropska unija odloči, da bo razširila sankcije proti Moskvi v luči dokazov, da so pro-ruski separatisti, ki jih podpira Rusija, v vzhodni Ukrajini sestrelili malezijski potniško letalo. Kot vse kaže je pri sestrelitvi prišlo do pomote, separatisti naj bi menili, da gre za pomembno ukrajinsko vojaško transportno letalo, saj sta ga spremljala dva lovca Su-27. Evropska skupnost in ZDA pa so medtem že potrdili, da naj raketa ne bi bila izstreljena iz Rusije.

Rusija in Francija sta v letu 2011 podpisali pogodbo za dve amfibijsko-desantno ladjo razreda mistral v vrednosti 1,2 milijarde USD. Prva ladja poimenovana Vladivostok bo Ruski mornarici predana novembra 2014, medtem ko naj bi bila druga, poimenovana Sevastopol, predana v letu 2015.

Francoski predsednik Hollande je še pred časom zatrjeval, da ne nameravajo prekiniti pogodbe z Rusijo za vojaški ladji razreda mistral, kljub pritiskom ZDA, saj naj zaenkrat še ne bi bilo nikakršnih tovrstnih sankcij Zahoda za Rusijo, poleg tega pa naj bi bila odškodnina preklica pogodbe vredna več milijard evrov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Francija bo dobavila Rusiji amfibijske ladje mistral in desantne CTM

Francija bo dobavila Rusiji obe amfibijskih ladji razreda mistral (Vladivostok in Sevastopol), kot tudi vsaj 4 (+4) desantne ladje CTM NG, je sporočil francoski predsednik Francois Hollande.

ZDA kritizirajo Francijo glede prodaje vojaških ladij Rusiji

ZDA kritizirajo Francijo glede načrtovane prodaje dveh vojaških ladij razreda mistral Rusiji kljub dogajanju v Ukrajini, takšno stališče pa bodo zagovarjali tudi v prihodnje.

Povezani članki