Francozi v Centralni afriški republiki že namestili 1600 vojakov

by Urednik

V SPOPADIH V OPERACIJi SANGARIS ŽE UMRLA 2 FRANCOSKA VOJAKA

Francoska vojska je v Centralni afriški republiki že namestila 1600 vojakov, ki skupaj z 3600 vojaki MISCA (International Support Mission in the Central African Republic) želijo ponovno vzpostaviti varnost v državi. V torek so se v prestolnici Banguiju že odvijali prvi spopadi.

Francija se je za vojaško posredovanje – operacijo Sangaris – odločila v četrtek 5. decembra, potek ko so v javnost prišla nova poročila o pokolih med pripadniki sprtih strani v državi. Franciji so poleg Afriške unije ponudile pomoč tudi Velika Britanija in ZDA, ki se bosta v vojaško posredovanje vključili predvsem z zračno podporo in transportom.

Francoska vojska je v Centralni afriški republiki največ vojakov namestila v prestolnici Banguiju, nekaj enot z oklepnimi vozili pa napotila tudi v druga mesta. Francozi s helikopterji puma, gazela in fenec nadzorujejo tudi predele, kjer niso prisotni z vojaki. Francoski lovci Dassault rafale pa še naprej letajo nad mestoma Bangui in Bossangoa ter skušajo pokazati vojaško moč francoskih sil.

Operacija Sangaris

Francoski vojaki so se v ponedeljek že spopadli z uporniki v Bangui, v bojih pa sta umrla 2 francoska vojaka. Vojaka sta bila ranjena medtem, ko so skušali razorožiti skupino borcev, nato pa umrla v poljski bolnišnici. Francoska vojska je v ponedeljek že začela postopke za razorožitev upornikov, predvsem muslimanskih borcev Seleka, ki se borijo proti krščanski milici. Na glavnih cestah v Banguiju so tudi vzpostavili kontrolne točke in v vozilih iščejo orožje. Francoski vojaki so že aretirali več domnevnih borcev, kot del svojega poslanstva za razorožitev muslimanskih in krščanskih borcev v Srednjeafriški republiki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

GALERIJA: Francoske sile v operaciji Sagaris

Povezani članki