Frank Gorenc: Rusija je skoraj izenačena z zmogljivostmi zveze NATO

by Urednik

AMERIŠKI “NEVIDNI” LOVCI F-22 ŽE ZAPUSTILI EVROPO

Po mnenju ameriškega vojaškega letalstva (USAF) je nadaljnji razvoj in proizvodnja radarsko slabo zaznavnih letal, kot je lovec F-22 (štiri letala so konec  avgustu poslali v Evropo), nujno potrebna zaradi vedno bolj zmogljivih ruskih sistemov zračne obrambe.

Predvsem je Ruski vojski uspelo z modernizacijo skoraj izenačiti zmogljivosti NATO pakta in zmanjšati superiornost Severnoatlantskega zavezništva v zračnem prostoru; poleg tega so ZDA zaskrbljene tudi zaradi potencialnih izzivov, katere predstavlja modernizirana ruska zračna obramba.

Po mnenju poveljnika ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki, generala slovenskih korenin Franka Gorenca, je Rusija že skoraj ujela zvezo NATO. Med predavanjem za medije v okviru rednega letnega srečanja Združenja letalskih sil  AFA 2015 (Air Force Association) je general Gorenc 14. septembra 2015 novinarjem dejal: “Rusija praktično ujela NATO. Prednosti, katere smo do sedaj imeli v zraku, se hitro krčijo. Še bolj alarmantno pa je, da so novi sistemi zračne obrambe praktično onemogočili vstop in delovanje v ruskem zračnem prostoru. Rusko-gruzinska vojna leta 2008 je zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti botrovala pričetku obsežne modernizacije. Tekom modernizacije so se Rusi veliko naučili in asimetrično se je zmanjšala prednost letalskih sil članic zveze NATO.” Predvsem generala Gorenca skrbi vzpostavitev dveh con »prepovedi letenja« – nad Krimskim polotokom in Črnim morjem, ter nad enklavo Kaliningrad. “Dejstvo je, da slednja sega v poljski zračni prostor,” meni general Gorenc.

Štiri letala F-22 raptor, katera so 28. avgusta 2015 prispela v letalsko bazo Spangdahlem v Nemčiji zaradi usposabljanja, obiskala so tudi Estonijo in Poljsko, so se medtem že uspešno vrnila v ZDA. S to vajo so dokazali, da lahko lovce pete generacije brez težav premestijo v evropske ali druge NATO baze; prav tako so se piloti spoznali z (morebitnim) evropskim bojevališčem.

Prav tako so v USAF vajo letal F-22 izkoristili za skupna usposabljanja s partnerskimi letalskimi silami. Dejansko so bila letala v avgustu v Evropo napotena kot del iniciative ERI (European Reassurance Intiative), s katero so ZDA želele pomiriti svoje evropske zaveznike v luči aktualnega evropsko-rusko-ukrajinskega spora. Premestitev je bila tudi uradno objavljena 24. 8. 2015. Iniciativo ERI so ZDA pričele že v juniju 2015: najprej z namestitvijo treh bombnikov Boeing B-52 stratofortress in dveh B-2 spirit v Veliki Britaniji ter osmih letal A-10C thunderbolt II za posege v boje na tleh v Estoniji. Tem namestitvam je sledilo še več letal.

Pripravil: Anže Barle, foto: Dvidshub

SORODNE NOVICE:

Frank Gorenc (USAFE) poziva k stalni namestitvi lovcev F-22 v Evropi

Zaradi poslabšanih odnosov med Rusijo in zvezo Nato je poveljnik Ameriških letalskih sil v Evropi (USAFE) Frank Gorenc predlagal stalno namestitev ameriških “nevidnih” lovcev F-22 raptor v Evropi.

ZDA v Nemčijo poslale štiri “nevidne” lovce F-22

Štirje ameriški radarsko nevidni lovci F-22A raptor so v petek 28. avgusta 2015 prispeli v ameriško vojaško letalsko bazo Spangdahlem v Nemčiji v podporo Operaciji Atlantic Resolve.

Povezani članki