Grčija razvija brezpilotno VTOL letalo

by Urednik

PRIKAZ NOVEGA BREZPILOTNIKA NA VAJI PARMENION-21

Prototip prvega grškega brezpilotnega letalnika (UAV) z vertikalnim vzletom in pristankom (VTOL), ki je bil imenovan archytas, so predstavili namestniku ministra za nacionalno obrambo Grčije Nikolaosu Chardaliasu v zadnji (amfibijski) fazi velike interdisciplinarne vaje Parmenion-21. Vaja je potekala na otoku Chios med 24. septembrom in 1. oktobrom 2021.

Fotografija, ki jo je 30. septembra objavilo grško ministrstvo za nacionalno obrambo, prikazuje grškega obrambnega ministra Chardaliasa med pregledom brezpilotnega letalnika, ki predstavlja plod sodelovanja med grškimi podjetjema EFA Group in Ucandrone PC z raziskovalnimi skupinami grške vojne mornarice, grške letalske industrije in univerz v Solunu, Tesalija in Trakiji.

Brezpilotna letalska naprava, imenovana po starogrškem filozofu, politiku in inženirju Archytasu Tarantinosu, ima en motor, ki poganja potisni propeler, ki v zadnjem delu ogrodja zagotavlja vodoravni let. VTOL je opremljen še s štirimi propelerji na električni pogon, ki se nahajajo na vzdolžnih nosilcih, ki povezujejo krila z negativnim V-repom. Archytas ima podvozje v obliki štirih opornikov, ki so zasnovani tako, da povečajo avtonomijo leta in hkrati ustvarijo minimalen čelni upor. Razvoj brezpilotnega zrakoplova archytas nadzira grško obrambno ministrstvo in naj bi šel v serijsko proizvodnjo tega lahkega letalnega sistema, ki bi poleg tega, da bi lahko dostavljal vojaški tovor na oddaljene, osamljene otoke ali kopenska območja, lahko pristajal tudi na palubah velikih ladij. UAV bi naj imel tudi zmogljivosti in opremo za nadzor kopenskih in morskih meja ter za misije civilne zaščite, kot so nadzor gozdov, zgodnje opozarjanje pred požari ter nadzor in ocena naravnih nesreč.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: GreekReporter

Povezani članki