Grčija se je odločila za lovce F-35 (!!)

by Urednik

GRČIJA BO LE NEKAJ LET PO SKORAJŠNJEM BANKROTU KUPILA LOVCE F-35

Grčija načrtuje nakup 25-30 lovcev 5. generacije F-35A lightning II, s katerimi bo v svoji floti bojnih letal zamenjala nekatere ”zastarele” lovce F-16 C/D block 30.

Grčija, naša velika dolžnica, potem ko ji je slovenska vlada takratnega premiera Boruta Pahorja in finančnega ministra Franca Križaniča leta 2010 odobrila kar 263.684.711 evrov (to je več kot 60 milijonov evrov več, kot je taista vlada ”vzela” Slovenski vojski zaradi gospodarske recesije in nujnega varčevanja) posojila ter jo skupaj z drugimi državami rešila pred bankrotom, se je pogumno odločila za nabavo 25 do 30 lovcev 5. generacije F-35A lightning II. Z novimi letali bo zamenjala ”zastarele” lovce F-16 C/D block 30 iz 330. eskadrilje thunderbolt – 330 Mira Keravnos – v bazi Nea Aghialos pri Volosu, mestu 169 km severozahodno od Aten.

»Poleg nadgradnje lovskih letal F-16 smo v postopku izbire novega letala za Grčijo, da bomo lahko postopoma prešli na novo generacijo letal,« je grški obrambni minister Evangelos Apostolakis obvestil novinarje med obiskom 5. mednarodne letalske vojaške vaje Iniohos 2019 v letalski bazi Andravida 5. Aprila 2019. Ta jasna navedba interesov Aten za bojno letalo pete generacije za Grške letalske sile je sledila izjavi viceadmirala Mathiasa Winterja, vodje pisarne F-35 v Pentagonu s prejšnjega dne, v kateri je v ameriškem napovedal kongresu, da bi se lahko prodaja letal F-35 razširila na pet nove države – Singapur, Španija, Romunija, Grčija in Poljska (o čemer smo poročali pred dnevi).

Ameriški veleposlanik v Grčiji Geoffrey Ross Pyatt je komentiral grški interes za F-35 in ga povezal s programom nadgradnje F-16V (viper), ki je že vzpostavljen. »Očitno je naravnost odlično, letalsko  platformo pete generacije, kot je F-35. To je naravno napredovanje…, zato zelo pozdravljamo interes Grčije… in vidimo nadgradnjo lovcev F-16 viper kot povsem logičen korak proti programu prihodnosti – F-35

Kot so sporočili iz zanesljivih virov, je atenski dnevni časopis Kathimerini 6. aprila 2019 poročal, da bo pridobitev letal F-35 odvisna od fiskalnih načrtov Grčije in zmožnosti Washingtona, da ponudi dolgoročni plačilni okvir za obdobje 6 do 8 let. Kot so zapisali v dnevniku  Kathimerini, je Grčija že poslala zahtevo za ceno in razpoložljivost proizvajalcu lovcev F-35 Lockheed Martinu za od 25 do 30 letal.

Medtem ko se je lovec 5. generacije F-35 očitno znašel na vrhu seznama želja grških letalskih sil, se je nedavno ponovno precej okrepilo vojaško sodelovanje med ZDA in Grčijo, ki je trenutno osredotočeno na posodobitev 84 lovcev grških F-16C/D blok 52+ v najsodobnejši standard in najnovejša ter najbolj napredno konfiguracija F-16V viper.

Decembra 2018 je ameriško ministrstvo za obrambo dodelilo proizvajalcu F-16 Lockheed Martinu pogodbo o zunanji vojaški prodaji (FMS) v višini 99,8 milijona USD za izvedbo nadgradnje F-16V. V skladu s sporazumom bosta prvi dve platformi nadgrajeni v objektih Lockheed Martina v Forth Worthu v Teksasu, ZDA, nadgradnja preostalih 82 letal pa bo potekalo v obratih Grške letalski industriji v Tanagri v Grčiji.

Danes je F-16V (najbolj znana kot block 70/72 viper ) najnaprednejša različica modela F-16, ki ima radar z aktivno elektronsko rešetko (AESA) Northrop Grumman AN / APG-83 (radar znan tudi kot Scalable Agile Beam Radar – SABR), nov Raytheonov bojni računalnik, podatkovno povezavo Link 16, sodobne zaslone v pilotski kabini, izboljšan sistem elektronsko vojskovanje in sistem za preprečevanje trčenj.

Nadgradnja grških fighting falconov v standard F-16V naj bi bila zaključena do 30. junija 2027 in bi morala zagotoviti znatno povečanje zmogljivosti grškemu bojnemu letalstvu, ki naj bi jo še povečala nabava lovcev pete generacije, kot je F-35.

Danes ima Grčija  od skupaj 170 F-16, kolikor jih je naročila od leta 1987, še vedno približno 153 letečih bojevitih sokolov (vključno s prejšnjimi F-16C/D block 30, ki niso bili vključeni v programa nadgradnje v standard F-16V. Nekatera od teh starejših letal se lahko oskrbujejo z gorivom v zraku, je pa povsem gotovo, da bodo 30-letne lovce standarda  block 30 v prihodnjih letih vzeli iz operativne rabe in jih ponudili v prodajo.

Medtem pa Grčija načrtuje uporabo F-16V  vse do leta 2048 in bo med evropskimi državami, ki bodo uporabljale najbolj napredni izvedenke lovcev F-16 v Evropi. Tako bi zelo močnim grškim letalskim silam omogočili, da odvračajo grožnje z relativno zelo zmogljivimi, dokler F-35 sčasoma ne začnejo nositi oznak Grških letalskih sil in prevzamejo njihovo vlogo.

Grški interes za F-35 sovpada z naraščajočimi napetostmi med ZDA in Turčijo zaradi nakupa ruskega raketnega zračno-obrambnega sistema dolgega dosega Almaz-Antey S-400 triumf. ZDA očitno nasprotujejo dogovoru, v začetku aprila 2019 pa se je Washington celo odločil, da bo ustavil dostavo letal F-35A v Turčijo (čeprav so turški piloti že na prešolanju za ta letala v ZDA) . Turčija načrtuje nakup (vsaj) 100 letal F-35, od katerih naj bi  jih bilo 30 dobavljenih pred koncem leta 2022. Prvi F-35A, ki je bil predan Turčiji junija 2018, bo ostal v letalski bazi Luke v Arizoni, ZDA, kjer ga piloti turških letalskih sil (Turk Hava Kuvvetleri, TAF) uporabljajo tudi za uvajanje v nove tehnologije v procesu prešolanja nanj.

Turki zaradi omenjenih težav v zvezi s F-35 grozijo, da bodo prenehali s sodelovanjem turške industrije  v oskrbovalni verigi letal lightning II, ki je ovrednoteno na  več milijard dolarjev.  Povrhu vsega so grške letalske sile dobile veliko prednost v okviru zavezništva Nata, katerega članici sta tako Turčija kot Grčija, kljub temu pa v resnici tudi veliki nasprotnici. To bi lahko spremenilo igro sosednjih narodov in njihovih letalskih sil, ki uživajo v zgodovini nenehnih napetosti glede statusa 152 otokov, otočkov in skalnatih otočkov ter čeri v Egejskem morju, ki jih Grčija obravnava kot nesporno grško, vendar kot “sivo cono” in oporeka suverenost Turčije nad njimi.

Pripravila: Igor Božinovski, B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki