Grčija želi posodobiti lovce F-16 za 2,4 milijarde USD

by Urednik

GRČIJA ŠE VEDNO NAMENJA NAJVEČJI ODSTOTEK BDP ZA OBRAMBO V EVROPI

Grška vojska načrtuje nadgraditi svoja lovska letala F-16C/D v različice F-16V, ki bodo opremljena z novimi radarji, programsko opremo in drugimi sistemi. Grčija bo za modernizacijo lovcev F-16 namenila okoli 2,4 milijarde dolarjev.

V skladu z načrtom bi lovcem F-16 (skupaj jih imajo kar 155 – od tega 39 dvosedih F-16D in 116 enosedih F-16C v verzijah block 30/50/52+/52M) Grških letalskih sil zamenjali radarje z mehanskim skeniranjem Northrop Grumman APG-68 z radarji z aktivnim elektronskim skeniranjem APG-83 (SABR).

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je pred dnevi Grčiji že odobrilo prodajo novih sistemov za lovce F-16, ameriški predsednik Trump pa je ob tem pohvalil grške oblasti ter kritiziral druge članice zveze NATO, da za nacionalno varnost ne namenijo vsaj 2% bruto domačega proizvoda (BDP). Grčija je namreč ena od redkih držav zveze Nato, ki trenutno porabi vsaj 2% BDP za obrambo. Celo še več, Grčija je v zadnjih letih namreč trdno na drugem mestu (za ZDA) po odstotku BDP-ja (2,22 – 2,38 %), ki ga namenja za obrambne namene, kar znese dobrih 22,5 milijarde dolarjev letno.

Realizirana nadgradnja lovcev na konfiguracijo F-16V pa bi pomenila veliko težavo tudi za grško obrambno ministrstvo in njihov proračun, ki je močno okrnjen že vse od leta 2009 (nižji za vsaj 5 milijard USD).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki