Grški mirage 2000 strmoglavil po poskusu prestrezanja turških lovcev

by Urednik

NAPETI ODNOSI MED GRČIJO IN TURČIJO SE NADALJUJEJO

V Egejsko morjem je danes strmoglavilo grško lovsko letalo mirage 2000-5, pilot nesreče ni preživel, je sporočil grški obrambni minister Panos Kamenos in dodal, da pilot je prestrezal turška lovska letal, je še dodal minister.

Grško lovsko letalo Dassault Aviation mirage 2000-5 je strmoglavilo že med vračanjem z misije malo pred predvidenim pristankom na otoku Skiros v osrednjem delu Egejskega morja.

Grški lovci pogosto vzletajo na naloge prestrezanja, ker turška letala pogosto kršijo grški zračni prostor, običajno pa te naloge minejo brez posebnih posledic. Ni še jasno, ali je morda v tej misiji prišlo do kakšnega stika, je pojasnil neimenovani vir iz generalštaba Grške vojske za francosko tiskovno agencijo AFP.

Odnosi med Grčijo in Turčijo, sicer zaveznicama v zvezi Nato, so se začeli znova zaostrovati po poskusu državnega udara v Turčiji leta 2016, ko je v Grčijo prebežalo več turških vojakov, ki naj bi sodelovali pri sicer neuspelem vojaškem poskusu. Ker jih Atene niso predale Turčiji, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan izrekel več krepkih na grški račun.

V zadnjem času med obema stranema prihaja tudi do incidentov. V začetku tedna so grški vojaki izstrelili opozorilne strele proti turškemu helikopterju, ki se je približal manjšemu grškemu otoku Ro v  jugovzhodnem delu Egejskega morja, marca pa so v Turčiji prijeli dva grška vojaka, ki sta – domnevno po pomoti – prečkala mejo, , ker naj bi zatavala v megli. Turška vojska ju še vedno zadržuje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki