Gruzija bo jurišnike Su-25 zamenjala z brezpilotnimi letali

by Urednik

ZARADI POMANJKANJA DENARJA GRUZIJA KRČI SVOJO VOJSKO

Gruzija se je odločila upokojiti oziroma prodati svoja edina bojna letala, jurišnike Suhoj Su-25 frogfoot, ki naj bi jih v prihodnje nadomestili z brezpilotnimi bojnimi letali, je pred dnevi za medije izjavil brigadni general Vladimir Chichibaia.

Gruzijska vojska se že skoraj desetletje ubada tako s pomanjkanjem sredstev, kot tudi rezervnih delov. Po sporu z Rusi in desetdnevni vojni v Južni Osetiji in Abhaziji avgusta leta 2008 sta državi prekinili vse diplomatske vezi ter blagovno izmenjavo,  prav tako tudi dobavo rezervnih delov. Blagovno menjavo so v naslednjih letih sicer ponovno vzpostavili, vendar Rusi Gruzijcem ne dobavljajo več orožja in rezervnih delov, saj bi jih lahko uporabili proti njim. Posledica tega je tudi, da so v zadnjem letu dni gruzijski piloti leteli le z enim od ducata letal Su-25 – ostali kot kaže niso v letečem stanju (v prvi vrsti zaradi pomanjkanja rezervnih delov in denarja).

V Tbilisiju so sicer pred leti napovedovali razvoj in izdelavo lokalne različice jurišnika Su-25, vendar je projekt – kot kaže – padel v vodo. Gruzija je že v letu 2010 ukinila letalske sile oziroma jih priključila kopenskim enotam, razlog pa se skriva predvsem v pomanjkanju finančnih sredstev. V zadnjih mesecih naj bi tudi prišlo do številnih odpuščanj polkovnikov Gruzijske vojske (in tudi vojakov). Ob tem navajajo informacije, da je kar 67 odstotkov obrambnega proračuna namenjenega izplačilu plač vojakov in upravi.

Gruzijska vojska ima v svoji floti omenjenih 12 jurišnikov Su-25, dve transportni letali An-28 in 8 trenažnih letal L-29 ter  L-39. Ob tem uporabljajo še 15 večnamenskih helikopterjem Mi-8/17, dva protipodmorniška (in SAR) helikopterja Mi-14 in 9 bojnih helikopterjev Mi-24 in še  12 večnamenskih helikopterjev zahodnega izvora UH-1H.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki