Helikopterji Bell UH-1 huey II za Kenijo in Ugando

by Urednik

POSODOBLJENI HELIKOPTERJI AMERIŠKE VOJSKE SE PRODAJAJO V AFRIKO

Ameriško obrambno ministrstvo je s proizvajalcem Bell Helicopter sklenilo pogodbo o dobavi 10-ih obnovljenih  helikopterjev UH-1 huey II za dve afriški državi v skupni vrednosti skoraj 87 milijonov dolarjev.

ZDA so 5 nekdanjih ameriških vojaških helikopterjev UH-1 huey II, ki jih bodo posodobili pri proizvajalcu Bell Helicopter, prodali Keniji za dobrih 52 milijonov dolarjev, še 5 helikopterjev tega tipa pa bodo dobavili Ugandi in sicer za 34,5 milijonov dolarjev, so sporočili iz Bell Helicopter. Razlika v vrednosti  med obema posloma se verjetno skriva v različni opremi in oborožitvi. Oborožene sile Ugande in Kenije naj bi »nove« helikopterje UH-1 huey II prejele še pred koncem leta 2017.

Kot so zapisali pri Bell Helicopter, program modernizacije helikopterjev UH-1 huey II združuje osnovni helikopter UH-1 huey z vgrajenimi komponentami iz poslovnega helikopterja Bell 212 in močnejšim motorjem Honeywell T53-L-703 (namesto prvotnega motorja LYCOMING). Novi pogonski agregat s 1.800 konjskimi močmi omogoča boljše delovanje v vročih (afriških) pogojih in povečuje največjo bruto težo do 4763 kg.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki