Hrvaška bo na remont poslala 10 helikopterjev Mi-171

by Urednik

HRVAŠKE HELIKOPTERJE BO “PRIKRITO” SERVISIRALO RUSKO PODJETJE

Hrvaška bo na remont poslala vseh 10 transportno-bojnih vojaških helikopterjev Mi-171Sh, ki jih Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba (HRZ i PZO – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) uporablja od leta 2008.

Hrvaška jbo namenila približno 27,3 milijone evrov za remont 10 vojaških transportnih helikopterjev Mil Mi-171Sh, sporoča hrvaško obrambno ministrstvo po nedavno sprejeti odločitvi vlade. Na razpisu za generalni remont helikopterjev je bil izbran ruski proizvajalec helikopterjev Veertoleti Rossii – Ruski helikopterji, ki pa ga hrvaško poročilo o remontu ne navaja.

Formalno naj bi vsa dela opravil Letalski tehnični center v Veliki Gorici, nahaja se v bližini letališča Zračna luka Franjo Tuđman, ki pa bo koristil usluge proizvajalca. Helikopterje Mi-171Sh bodo obnovili v obdobju 2018 – 2019. Hrvaške helikopterje Mi-171Sh so izdelali v obratih ruskega proizvajalca Ruski helikopterji v Ulan Udeu, Rusija pa jih je dobavila Hrvaški v letih 2007 in 2008 na račun dolga nekdanje Sovjetske zveze.

Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba ima v svoji floti sicer še helikopterje Mi-8 (skupaj 14) in trenažne Bell 206 (8), od letošnjega leta pa ima operativne tudi bojne helikopterje Bell OH-58D kiowa warrior (16), ki so jih dobili od ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki