Hrvaška mornarica se prvič pridružuje Natovi operaciji Sea Guardian

by Urednik

HRVAŠKA SE PRIDRUŽUJE NATOVIM OPERACIJAM V SREDOZEMLJU

Raketni čoln Vukovar (RTOP-41) se je kot prvo plovilo Hrvaške vojne mornarice pridružilo manevrom zveze Nato in sicer operaciji Sea Guardian v Sredozemlju, 33 hrvaških mornarjev pa bo med 5. in 21. septembrom 2018 opravljalo nebojne naloge.

Hrvaški raketni čoln Vukovar (RTOP-41) razreda helsinki je v ponedeljek izplul iz pristanišča v Splitu in se napotil proti Sredozemskem morju, kjer bo sodeloval v Natovi operaciji Sea Guardian, ki poteka že vse od leta 2016. Misija vsebuje nadzor nad aktivnostmi v Sredozemskem morju, odvračanje od varnostnih groženj, protiteroristično delovanje, reševanje in podporo Natovim strateškim komunikacijskim centrom.

“Zavedamo se, da se varnost zveze Nato in Hrvaške ne brani samo na hrvaških mejah, temveč tudi tam, kjer se pojavljajo grožnje,” je na slovesnosti ob izplutju v Splitu dejal hrvaški obrambni minister Damir Krstićević.

Poveljnik raketnega čolna Vukovar, kapetan Nikola Bašić, pa je poudaril, da je ta naloga izziv, pa tudi priložnost, da posadka pokaže svojo sposobnost in odločnost.

Hrvaška vojna mornarica (Hrvatska ratna mornarica) ima od leta 2008 v svoji floti dva raketna čolna razreda helsinki (poimenovali so ju Vukovar in Dubrovnik), ki so ju (rabljena) kupili od Finske leta 2008 in trenutno veljata za najsodobnejši plovili Hrvaške mornarice.

Pripravil: A. Knific, foto: MORH

Povezani članki