Hrvaška prejela prve ameriške bojne helikopterje OH-58 kiowa warrior

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA BO PONOVNO IMELA ESKADRILJO BOJNIH HELIKOPTERJEV

V hrvaško letalsko bazo Zemunik v bližini Zadra je ameriško strateško transportno letalo C-5B galaxy minuli konec tedna pripeljalo prvih 5 bojnih helikopterjev Bell OH-58D kiowa warrior, ki so jih ZDA donirale Hrvaški vojski.

Ameriška donacija, ki naj bi bila po ocenah hrvaških medijev vredna okoli 1,7 milijarde kun (približno 252 milijonov dolarjev), bo obsegala 16 bojnih helikopterjev Bell OH-58 kiowa warrior, simulator letenja (že prispel s prvo pošiljko), rezervne dele in oborožitev za helikopterje. Donacija helikopterjev predstavlja daleč najdražjo Ameriške vojaške darovanja za Hrvaško vojsko do sedaj. Preostalih 11 helikopterjev OH-58 kiowa warrior pričakujejo v bazi Zemunik v naslednjih tednih.

Hrvaško obrambno ministrstvo bo za transport helikopterjev iz ZDA, davek, usposabljanje pilotov inštruktorjev in tehničnega osebja namenila okoli 200 milijonov kun (približno 2,4 milijone dolarjev).

Hrvaška vojska si je lahko sama izbrala (odslužene) ameriške bojne helikopterje Bell OH-58 kiowa warrior. Izbrali so najnovejše helikopterje v različici D, izdelane med leti 2010 in 2012 ter z malo naletenimi urami. Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba (HRZ i PZO) bo za letenje s helikopterji OH-58 kiowa warrior izšolala 30 pilotov in tako po nekaj letih zopet oblikovala eskadriljo bojnih helikopterjev. Hrvaška je namreč med leti 2002 in 2005 iz uporabe vzela vseh 9 bojno-transportnih helikopterjev Mil Mi-24D/V, ki so jih kupili in uporabljali v vojni po razpadu Jugoslavije.

Pripravil: A. Knific, foto: MORH, YouTube

VIDEO: Prvi bojni helikopterji OH-58 kiowa warrior v zračni bazi Zemun

Povezani članki