Hrvaški helikopterji OH-58D kiowa warrior na poti iz ZDA

by Urednik

AMERIČANI ODVEČNE HELIKOPTERJE KIOWA POŠILJAJO HRVATOM IN TUNIZIJCEM

Hrvaška in Tunizija sta prvi državi, ki (bo)sta dobili ameriške oborožene izvidniške helikopterje Bell OH-58D kiowa warrior, ki so jih v enotah Ameriške kopenske vojske (US Army) pred nedavnim “upokojili”.

Tunizija bo te helikopterje uporabljala v bojih proti skrajnim islamistom, argumentirajo dobavo Tuniziji v ameriškem obrambnem ministrstvu (DoD). ZDA se bodo po treh letih po Pobudi za prestrukturiranje letalstva  “znebile” 340 enomotornih helikopterjev Bell OH-58D. Skladno s to pobudo so vlogo helikopterskih oboroženih izvidnikov prenesli na precej večje in zmogljivejše jurišne helikopterje AH-64D/E apache v kombinaciji z brezpilotnimi letalniki.

Hrvaška je postala prva država, ki je nabavila kiowe, potem ko sta sredi februarja 2016 obrambne ministra ZDA in Hrvaške podpisala pismo o nameri ter sprejetju 16 helikopterjev.

Tunizijci so poleg helikopterjev dobili še oborožitveni paket: rakete AGM-114R hellfire in druge natančne oborožitvene sisteme v skupni vrednosti 100 milijonov USD, 24 helikopterjev OH-58D pa je bilo predmet druge pogodbe. Tako v Hrvaško kot Tunizijo so kiowe napotili iz 17. konjeniškega polka v Fort Braggu v Severni Karolini.

Bell OH-58 kiowa je družina bojnih helikopterjev z enim motorjem in enim rotorjem, ki se uporabljajo za izvidovanje in neposredno ognjeno podporo. Bell OH-58 kiowa je nastal iz helikopterja Bel 206, ki spada med najbolj razširjene civilne helikopterje na svetu, uporabljajo pa ga tudi številne oborožene sile po celem svetu (slovenska vojska uporablja 3 šolske helikopterje Bell 206B jet ranger III. Najsodobnejša vojaška verzija helikopterja Bell 206 je OH-58D kiowa warrior, ki ima predvsem izvidniško vlogo v podporo kopenskim silam. OH-58d kiowa warrior je opremljen s sodobno opazovalno elektronsko opremo in raketami za protioklepni boj. Bojne helikopterje OH-58 so izvozili v Avstrijo, Kanado, Dominikansko republiko, Tajvana in Savdsko Arabijo, licenčno pa so ga izdelovali tudi v Avstraliji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

HRVAŠKA: Donacija rabljenih helikopterjev OH-58 kiowa pod vprašajem

Ameriški Bell Helicopters je zaskrbljen, da bi ameriške donacije helikopterjev OH-58 kiowa odvrnile potencialne uporabnike od nakupa najnovejše Bellove helikopterske platforme 407.

ZDA preizkušajo nov sistem za transport uničenih letalnikov

Ameriške letalske sile (USAF) preizkušajo nov sistem za prevažanja tovora s transportnimi helikopterji CH-47F chinook, s katerim lahko prevažajo helikopterje UH-60A black hawk, AH-64D apache, OH-58D kiowa warrior,…

Povezani članki