Huti v Jemnu “sestrelili” lovca F-16 iz flote Saudskih letalskih sil

by Urednik

JE SAUDSKI LOVEC RES STRMOGLAVIL?

Jemenski uporniki Huti so sporočili, da so med zadnjimi zračnimi napadi na njihove položaje sestrelili lovsko letalo F-16 Saudskih letalskih sil. Ob tem so le nekaj ur po domnevni sestrelitvi medijem poslali številne fotografije ostankov saudskega bojnega letala (v svoji floti imajo le F-15, Eurofighter typhoon in tornado).

Bojno letalo Saudskih letalskih sil, ki je sodelovalo v napadih na Hute, ki so zavzeli letalsko bazo al-Dailami, naj bi strmoglavil v nedeljo 24. maja 2015 v okrožju Bani Harith v severnem delu pokrajine Sanna. Zaenkrat ni podatkov o saudskem pilotu lovca, lokalni mediji pa poročajo, da so med ostanki letala našli dve neeksplodirani bombi (verjetno gre za zunanja rezervoarja za gorivo).

Saudsko bojno letalo naj bi strmoglavilo tekom novih zračnih napadov na jemenske upornike, potem ko je v torek 19. maja 2015 prenehalo veljati nekajdnevno humanitarno premirje med Jemensko vojsko in uporniškimi plemeni.

Saudska Arabija je že zavrnila trditve, da so Huti sestrelili saudsko vojaško letalo v Jemnu in našli dve bombi (raketi).

“Kar so Jemenci videli, je samo zunanji rezervoar za gorivo za enkratno uporabo, ki ga letalo spusti na poti nazaj v bazo. To je rutinski ukrep, ki ga je pilot naredil na poti nazaj,” so dejali viri v Saudski vojski.

Pri tem pa so Huti poročali, da so sestrelili saudsko letalo F-16, ki pa jih Saudske letalske sile nimajo v svoji floti, saj uporabljajo letala F-15, Eurofighter typhoon in tornado. Na spletnih omrežjih so se namreč pojavile fotografije ostankov letala, na katerih so bile oznake Saudskih kraljevih letalskih sil. Po fotografijah sodeč gre res za zunanje rezervoarje za gorivo, vendar še vedno obstaja verjetnost, da je strmoglavilo tudi saudsko letalo.

Spopadi med silami zvestimi jemenskemu predsedniku Abdrabbuhu Mansurju Hadiju in uporniki so se začeli februarja 2014, že konec marca pa je začela mednarodna koalicija na čelu s Saudsko Arabijo z zračnimi napadi na upornike. Tekom zračnih posredovanje je v začetku maja v Jemnu že strmoglavil lovec F-16, ki je pripadal Maroškim letalskim silam.

Pripravil: A. Knific, foto: Press Tv

SORODNE NOVICE:

Huti sestrelili maroško bojno letalo F-16 nad Jemnom

Maroška vojska je sporočila, da od nedelje 10. maja 2015 popoldan pogrešajo eno izmed šestih lovskih letal F-16, ki sodelujejo v mednarodnem vojaškem posredovanju proti Hutom v Jemnu.

 

Savdski lovci uničili vse jemenske balistične raketne sisteme scud-B

Zračni napadi Saudskih kraljevih letalskih sil na položaje pripadnikov plemena Huti in vojake zveste nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu v Jemnu se nadaljujejo.

Povezani članki