IDEX-2017: Rusija in ZAE bosta skupaj razvijali lovca 5. generacije

by Urednik

NOVI “NEVIDNI” LOVEC NAJ BI NASTAL NA OSNOVI MIGA-35

Rusija načrtuje razvoj lovca pete generacije skupaj z Združenimi arabskimi emirati (ZAE), kar je skladno s prizadevanji Moskve po povečanju izvoza obrambnih proizvodov v bližnjevzhodno regijo. Izvršni direktor Rosteca, največjega obrambnega kompleksa v državi, Sergej Čermazov je potrdil, da so podpisali začetni dogovor in da pričakujejo začetek “dolgoletnega projekta” v naslednjem letu.

V pogovoru v okviru Mednarodne obrambne razstave IDEX-2017 je v Abu Dabiju še dejal, da je še prezgodaj za natančnejše ovrednotenje projekta. Dodal je še, da so se ločeno od teh pogovorov razpravljali tudi o morebitnem nakupu Suhojevih lovcev Su-35 (o čemer smo pred dnevi že poročali). Vse skupaj pa sovpada s prizadevanju po ustanovitvi ruskega neposredne  investicijske  fundacije in bližnjevzhodnimi investitorji o nakupu manjšinskega deleža v konzorciju  Ruski helikopterji, ta delež pa vrednotijo na 2,35 milijarde USD (12 odstotni delež).

Rostec je konglomerat približno 700 družb in proizvajalcev, združenih v 14 holdingih. Devet od teh deluje na obrambnem področju, najbolj znan med njimi je Konzorcij Kalašnikov.

Memorandum o soglasju glede skupnega  (Rusija in ZAE) razvoja lovskega letala je podoben tistemu, ki sta ga podpisali  Rusija in Indija v lanskem letu. Pričakujejo, da naj bi šlo za razvoj na osnovi lovca MiG-35. Kot je poudaril ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov, je sporazum eden pomembnejših rezultatov, ki jih je v dneh sejma IDEX dosegla Rusija. Sta pa v Abu Dabiju obe strani razpravljali tudi o drugih aranžmajih, podpisali pa so pogodbo o ruski dobavi protioklepnih raketnih sistemov ZAE v vrednosti 700 milijonov USD.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki