Indija bo najela še drugo rusko jedrsko podmornico razreda akula II

by Urednik

INDIJSKA MORNARICA BO POVEČALA PODMORNIŠKO FLOTO Z DODATNO RUSKO PODMORNICO AKULA II

Indija se je z Rusijo dogovorila za zakup še druge jedrske podmornice razreda akula II (projekt 971) iz flote Ruske mornarice, je neimenovan vir zaupal ruskemu časopisu Kommersant.

O “podmorničarskem” poslu sta se državi dogovarjali že vse od leta 2013, kot kaže pa se bo sedaj tudi uresničil. Podrobnosti zaenkrat javnosti še niso znane, gre pa verjetno ponovno za 10-letni najem.

Indijska mornarica sicer že vse od 2012 uporablja najeto rusko jedrsko jurišno podmornico INS Chakra (S71) razreda akula II (v Ruski mornarici se je imenovala Nerpa (K-152)). Za 10-letni najem so Indijci odšteli okoli 670 milijonov dolarjev. Indija ima v svoji podmorniški floti še 10 ruskih jurišnih konvencionalnih podmornic razreda sindhughosh (razred kilo) in 4 nemške jurišne konvencionalne podmornice razreda shishumar (type-209).

Od februarja 2016 pa je operativna tudi prva v Indiji razvita jedrska balistična podmornica INS Arihant (S73) razreda arihant, ki so jo splavili v letu 2009. Indijska mornariška ladjedelnica Visakhapatnam bo v okviru projekta ATV (Advanced Technology Vessel), za katerega so namenili več kot 2.9 milijarde dolarjev, zgradila še 3 podmornice razreda arihant. Vse do začetka njihove operativne rabe pa bo Indijska mornarica vrzel skušala zapolniti z obema ruskima akulama.

Jurišne podmornice na jedrski pogon razreda akula (Projekt 971 schuka-B, NATO: typhoon) veljajo za najtišje na svetu, zaradi uporabe najnovejših tehnologij pri njihovi gradnji. Prve podmornice razreda akula I so vstopile v Sovjetsko mornarico leta 1986. Med leti 1984 in 1990 so izdelali 7 podmornic akula I, med leti 1987 in 2009 (Nerpa) pa 11 akula II improved (izboljšana). Ruska mornarica sedaj uporablja 11 podmornic tega razreda, 1 pa Indijska mornarica.

Podmornice razreda akula imajo dvojni trup, zunanji “lahki” in notranji “tlačni” trup, kar ima določene prednosti pa tudi slabosti, kot so večji vodni upor, zato je potreben močnejši motor.

Posebnost ruskih podmornic ščuka je kapljičasta struktura na vrhu smernega krmila na repu podmornice, v katerem je nameščen sonar, ki se ga lahko vleče za podmornico. Poleg tega imajo tudi hidrodinamični senzor, ki zaznava spremembe v temperaturi in slanosti. Podmornice akula imajo štiri torpedne cevi (533 mm) za torpede type 53 oz. rakete SS-N-15 strafish in štiri torpedne cevi (650 mm) za torpede type 65 oz. rakete SS-N-16 stallion, z njimi pa lahko polagajo tudi mine.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki