Indija je odobrila nakup 200 ruskih helikopterjev Ka-226T

by Urednik

INDIJA OBJAVILA NAČRTOVANE NAKUPE OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Indijsko obrambo ministrstvo je v sredo 13. maja 2015 odobrilo nakup okoli 200 ruskih lahkih večnamenskih helikopterjev Kamov Ka-226T, kot tudi 56 vojaških transportnih letal EADS CASA C-295. Nove vojaške helikopterje in tudi transportna letala (razen prvih 16) za potrebe Indijske vojske bodo po licenci izdelovali v Indiji, poroča Times of India.

Indijska vlada je tudi že odobrila nakup 36-ih večnamenskih francoskih lovcev Dassault rafale (plačali jih bodo tudi s protidobavami) in 145 ameriških havbic M777.

Sporazum o prenosu tehnologije (nakupu licence) za izdelavo 400 ruskih helikopterjev Mil Mi-17 in Kamov Ka-226T, ki jih bo Indija lahko izvažala tudi v druge države, je bil sklenjen v New Delhiju na srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in indijskega premiera Narendra Modija v decembru 2015.

Pogodba za 200 helikopterjev Kamov Ka-226T je vredna približno 467 milijonov USD, medtem ko naj bi za 56 letal C-295, ki jih bo izdeloval konzorcij Airbus-Tata, namenili slabi 2 milijardi USD.

Helikopter Kamov Ka-226T

Kamov Ka-226 “Sergej” (NATO: Hoodlum) je lahko dvomotorni večnamenski helikopter s  koaksialnima rotorjema. Prvič je poletel 4. septembra 1997, uporabljati pa so ga začeli leta 2002. Posebnost helikopterja Kamov Ka-226 je snemljiv zadnji del trupa, ki se lahko uporablja za različne namene (omogoča prevoz 9-ih ljudi, prevoz ranjencev, tovora,…).

Različico T poganjata ga dva še zmoglivejša turbogredna motorja Turbomeca Arrius. Predlagana je bila tudi različica s Rolls-Royce motorji.

Ka-226 so razvili na osnovi dokazano zanesljivega helikopterja Kamov Ka-26, ki so mu dodali zamenljivi zadnji del trupa. Letalnik pa je opremljen tudi z novim sistemov rotorjev, spremenjenim nosom in novo zasnovo potniške kabine. Ka-226 ima tudi nov sistem prenosa moči in je narejen pretežno iz kompozitnih materialov

Helikopter ima koaksialna rotorja in ima dvojni rep, kar odpravlja potrebo po repnem rotorju. To mu omogoča izredne manevrirne sposobnosti.

Različica Ka-226T je opremljena z močnejšim Turbomeca Arrius 2G1 (namesto Rolls-Royce 250C).Vsak motor ponuja 670 KM in omogoča letenje vse do višine 7000 metrov in tudi pri višjih temperaturah zraka. Helikopter ima nove multifunkcijske zaslone, avtomatski sistem za krmiljenje, navigacijski sistem in radar. V različici T je helikopter lahko opremljen s sistemom za dvigovanje tovora (ponesrečencev), različnimi obesami (orožje, dodatno gorivo, kamere,…).

Pripravil: A. Knific, foto: Russian Helicopters, Airbus

Knjiga Vojaško gorništvo

Povezani članki