Indija načrtuje gradnjo letalskih kaponirjev za lovce

by Urednik

BO INDIJSKA VOJSKA DOBILA ZAŠČITO ZA LOVCE SUHOJ SU-30? 

Indijske letalske sile (IAF) so ob vsakodnevnem naraščanju napetosti v regiji ponovno zaprosile indijsko obrambno ministrstvo, da naj odobri sredstva za izgradnjo zatočišč – kaponirjev “prihodnje generacije” za letala Su-30, ki so nameščeni na vzhodnih in severovzhodnih letališčih.

Sodobni kaponirji za letala, ki jih je oblikovala državna raziskovalna organizacija DRDO, lahko vzdržijo 2000 kilogramske izstrelke in bombe. Indijske letalske sile (IAF) so že v letu 2015 predložile predlog o izgradnji 108 kaponirjev za letala Suhoj Su-30, vendar pa še niso dobili soglasja obrambnega ministrstva.

Indijci želijo zgraditi novo generacijo utrjenih letalskih kaponirjev na severu in severovzhodu, kjer naj bi bilo najbolj kritično, saj nočejo doživeti presenečenj, kot so se zgodila ob nenadnih napadih tujih sil v nekaterih delih sveta. Med letoma 2004 in 2007 je IAF že zgradil 16 kaponirjev za lovce Su-30, ki vzdržijo eksplozijo 1000-funtnr bombe.

Strošek za novih 108 kaponirjev za letala na letališčih na vzhodu in severovzhodu države naj bi znašali približno 750 milijonov ameriških dolarjev. Indija je v zadnjih letih posodobila šest letališč – Tuting, Mechuka, Along, Passighat, Vijaynagar in Ziro – vzdolž indijsko-kitajske meje, dela pa potekajo še v Tawangu in Dirangu. IAF je prav tako zgradil (oziroma še gradi) nova skladišča orožja, hangarje in poveljniška mesta na vseh frontah (mejah).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki