Indija naročila še dve raketni fregati razreda talwar

by Urednik

INDIJSKA LADJEDELNICA GOA BO GRADILA RUSKE RAKETNE FREGATE

Indijsko obrambno ministrstvo je ladjedelnici Goa, ki je v državni lasti, oddalo naročilo za dobavo dveh naprednih raketnih fregat razreda talwar (projekt 1135.6), ki jih bodo za Indijsko mornarico zgradili po delnem prenosu tehnologij iz Rusije.

Indija ima v svoji mornariški floti že 6 raketnih frigat razreda talwar, ki so jih za indijske potrebe razvili v Rusiji na osnovi ruskega razreda krivak III (projekt 1135), ki ga je zasnoval Projektno-Konstruktorski biro Severnoye iz Sankt Petersburga. Vseh 6 fregat so zgradili v Rusiji, kot tudi dodatni 2 napredni fregati, ki sta bili naročeni že pred leti in bosta dobavljeni v letu 2022.

V Projektno-Konstruktorskem biroju Severnoye so za potrebe Ruske mornarice zasnovali napredno različico te raketne frigate, ki so jo označili kot razred Admiral Grigorovich. Rusija je načrtovala nakup osmih fregat tega razreda, sedaj tri že uporabljajo, tri pa so v izgradnji – od teh treh so se odločili, da dve (nekoliko »oskubljeni«) prodajo Indiji in dobavijo do leta 2022. Napredne raketne fregate talwar bodo Indijci opremili z lastnimi sistemom sonarjev, sistemom za nadzor ognja in raketnim sistemom brahmos.

Dogovor med Indijo in Rusijo za izgradnjo dveh fregat razreda Admirala Grigorovich oz. naprednih raketnih fregat razreda talwar v ladjedelnici Goa na podlagi modela prenosa tehnologije je bil sklenjen novembra 2016. Po načrtih naj bi bila prva ladja iz indijske ladjedelnice izročena Indijski mornarici do junija 2026, druga pa v decembru istega leta.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki