Indija proučuje ameriško ponudbo za proizvodnjo lovcev F-16

by Urednik

VELIKO ZANIMANJE ZA (LICENČNO) PROIZVODNJO OROŽJA V INDIJI

Indija je dobila ponudbo ameriške obrambne korporacije Lockheed Martin za proizvodnjo bojnih letal F-16 v Indiji, poročajo indijski mediji in se sklicujejo na dobro obveščen vir blizu indijskega politično-gospodarskega vrha.

Poleg F-16 ponujajo ZDA še možnost za proizvodnjo drugih letal v Indiji tako za domači (indijski) trg kot prodajo na tuje. Proizvodnja bojnih letal je namreč zanimiva tudi za Boeing – za letalo F/A-18 super hornet. Konec prejšnjega tedna je indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar poklical ameriškega veleposlanika v Indiji in mu poudaril nezadovoljstvo zaradi odločitve ameriškega State Departmaneta o odobritvi prodaje osmih lovcev F-16 (skupaj z opremo) Pakistanu.

Lockheed Martin je Indiji ponudil proizvodnjo bolj izpopolnjene različice lovca F-16, kot so jo namenili Pakistanu, ki ima v svoji oborožitvi več kot 90 lovcev F-16 (večino v različici A/B block 15, v letu 2010 pa so prejeli 18 letal v različici F-16C/D Block 52). Pakistanske letalske sile bodo v naslednjih mesecih prejele tudi zadnje šestnajstice, kupljene od Jordanije (skupaj 13).

Ni pa ameriški letalski proizvajalec edini, ki ponuja Indiji izdelavo vojaške opreme – v tem primeru letal. Tudi švedski SAAB (zanimivo: Švedska je zaprisežena nevtralna država z izjemno razvito obrambno industrijo – sprva le za lastno rabo/samozadostnost in neodvisnost, vse več pa tudi za prodajo na tuje) ponuja proizvodnjo večnamenskih bojnih letal JAS-39 gripe. Poleg tega je tudi francoski del Airbusa Indijcem ponujal možnost postavitve proizvodne linije za proizvodnjo lovcev Eurofighter typhoon. Indija tudi že vrsto let proizvaja ruske lovce iz družine Suhoj Su-27.

Pripravil: B. Knific, foto: F-16

Povezani članki