Indija se zanima za stare francoske jurišnike jaguar

by Urednik

INDIJA REŠUJE FLOTO JURIŠNIH LETAL Z NAKUPOM DODATNIH JAGUARJEV

Indijci so začeli diskretne pogovore s Francozi o dobavi 31 starih (tudi že precej zastarelih)  jurišnikov Sepecat jaguar, ki so jih Francoske letalske sile prenehale uporabljati že pred pol leta. Francoski jurišniki bi dopolnili obstoječo floto teh letal v indijskih letalskih silah.

Francoska vlada je izdelala ponudbo za prodajo jurišnih letal Sepecat jaguar že pred šestimi meseci, Indija pa je storila nekaj konkretnih korakov v smeri njihovega nakupa, zatrjuje uradni vir iz indijskega obrambnega ministrstva. O ponudbo so konkretneje spregovorili tudi v času obiska poveljnika Letalskih sil Indije, maršala Birender Singh Dhanoa v Franciji. O ceni francoskih letal jaguar pa uradni predstavnik indijskega obrambnega ministrstva ni govoril, v primeru, da bi jih Indija nabavila, pa bi jih predhodno Francozi kar dobro modernizirali. Prav tako ni znano število letal o katerem se državi dogovarjata, gre pa verjetno za nekaj deset teh letal. Francoske letalske sile so sicer pred desetletji naročile 200 bojnih letal Sepecat jaguar, z njimi pa sodelovale tudi v konfliktih na Bližnjem vzhodu in na Kosovu.
Indijski obrambni minister si je med obiskom v Franciji ogedal tudi proizvodnjo lovcev rafale, ki jih je Indija kupila pri Dassault Aviationu, privoščil pa si je tudi polet s tem letalom. Državi sta septembra lani podpisali sporazum, po kateri bodo Francozi Indiji dobavili 36 lovcev Dassault rafale za pogodbeno vsoto 7,8 milijarde evrov. Framcija bo v zamenjavo za nakup investirala 30 odstotkov od celotne vsote v raziskovalne programe indijske letalske industrije, petino delov za rafale pa bodo proizvedli v Indiji.

Prvih šest rafaleov bo Indija dobila septembra 2019, dobava vseh 36 letal pa bo sklenjena konec leta 2022. Proizvajalec Dassault Aviation je pri izdelavi upošteval nekaj specifičnih indijskih zahtev in tako bodo lahko nosili novo generacijo izstrelkov meteor in scalp. Od skupne vsote 7,8 milijard evrov bodo same platforme – letala rafale – stale približno 3,42 milijarde evrov, naslednjih 1,8 milijarde evrov bodo namenili infrastrukturi in podpori, 1,7 milijarde evrov bodo prabili za izpolnitev  posebnih indijskih zahtev – za spremembe torej, 710 milijnonov evrov bo stal dodatni paket  oborožitve in 353 milijonov evrov celotna logistična podpora. Indijski letalski proizvajalec HAL (Hindustan Aeronautics Limited)  je medtem začel proces posodabljanja dvosedih indijskih jaguarjev DARIN III. Do zdaj so posodobili tri prototipna letala v verzijo DARIN III, skupaj pa naj bi jih v prihodnjih treh letih 60. Tako naj bi jaguarjem podaljšali življenjsko dobo za nadaljnjih 20 let.

Sicer je indijski HAL licenčno izdelal 120 jurišnikov za globoke prodore jaguar po odkupu licence – pridobitvi tehnologije od britanskega proizvajalca BAE Systems. Jaguarje so izdelali v skupni družbi SEPECAT (Société Européenne de Production de l’Avion d’Ecole de Combat et d’Appui Tactique), skupnem projektu francoskega Dassault Aviationa in britanskega BAE Systemsa.
Že pred petimi leti se je Indija dogovarjala s Francozi o nakupu 12 rabljenih lovcih mirage 2000-5 iz Katarja in 40 mirageov 2000 (vključno z verzijami mirage 2000-9 Združenih arabskih emiratov), vendar niso našli skupnega jezika zaradi (visoke) cene.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki