Indijske letalske sile želijo še 36 lovcev Dassault rafale

by Urednik

BO INDIJA KUPILA DODATNE LOVCE RAFALE IN PALUBNE RAZLIČICE M?

Indijske zračne sile “pritiskajo” na vlado, da bi naročila dodatnih 36 lovcev 4.++ generacije Dassault rafale, so razkrili viri iz indijskega obrambnega ministrstva.

Indija in francoski proizvajalec letal Dassault Aviation sta septembra 2016 po dolgotrajnih štirih letih pogajanj podpisali pogodbo o prodaji 36 lovskih letal rafale, ki je ocenjena na 9 milijard dolarjev. Dobave rafalov naj bi se začele novembra 2019, končale pa sredi leta 2022.

Indijske letalske sile na predstavitvah poudarjajo operativno potrebo po dodatnih 36 lovcih rafale, z dodatnim nakupom pa bi privarčevali približno 40 % glede na prvo serijo – tako z nižjo nabavno ceno, kot tudi stroškov vzdrževanja. Ob tem omenjajo tudi možnost odločitve za nakup palubne različice lovca rafale M, kar bi verjetno še pocenilo vzdrževanje. Poleg nakupa lovcev rafale M se omenjata še možnosti nakupa ameriških F/A-18 super hornet in ruskih MiG-29K/KUB.

Za prvih 36 lovcev rafale načrtujejo, da jih bodo razdelili v dve eskadrilji in razporedili v letalski bazi West Bengal ter Haryana. Z nakupom dodatnih 36 letal bi v vsako bazo nadomestili dodatno eskadriljo 18 lovcev, kar bi močno zmanjšalo stroške namestitve in vzdrževanja.

Indijske letalske sile na predstavitvah poudarjajo tudi nižjo ceno francoskih lovcev rafale v primerjavi z rusko-indijskimi lovci 5. generacije Suhoj/HAL FGFA (ruski projekt PAK-FA), ki sta ga leta 2010 sta začeli Indija in Rusija.

V Indijskih letalskih silah naj bi sicer v naslednjem desetletju potrebovali med 200 in 250 novih (srednjetežkih) lovcev, da bi ohranila bojno pripravljenost za morebitni spopad s Kitajsko in/ali Pakistanom. Sedaj imajo v bojni pripravljenosti 33 eskadrilj, do leta 2027 pa jih želijo imeti 42.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault Aviation

Povezani članki