Indijski lovci Su-30 oboroženi z (jedrskimi) raketami brahmos

by Urednik

INDIJSKA VOJSKA POPOLNILA SVOJO JEDRSKO TRIADO

Nova oborožitev indijskih lovcev Suhoj Su-30, manevrirne rakete brahmos, ki lahko nosijo jedrske konice, bo omogočila napade globoko na ozemlju Kitajske in Pakistana, dveh glavnih nasprotnikov Indije. Suhoji Su-30 imajo namreč dolet 1.800 km, rakete brahmos pa dosežejo 300 km oddaljene cilje.

Indijsko poveljstvo strateških sil je v zadnjih tednih v svojo oborožitev dobilo 42 lovcev Su-30MKI, ki so jih preoblikovali za lansiranje (najsodobnejših domačih) nadzvočnih manevrirnih raket brahmos, ki so lahko oborožene z jedrsko konico. To bo znatno povečalo bojno moč letalskega dela indijske jedrske triade.

Kot poudarjajo ruski in indijski vojaški strokovnjaki, sta lovec Su-30 in raketa brahmos že vsaka zase “izredno učinkovito orožje, ko pa je najnaprednejši lovec četrte generacije oborožen z edinstveno uničujočo manevrirno raketo, pa se njuna moč dramatično pomnoži”.

Nadzvočne manevrirne rakete zrak-zemlja 4. generacije brahmos so razvili na osnovi ruskih manevrirnih raket P-800 oniks. Dosežejo hitrost 3000 km na sekundo, cilj pa zato doseže z ogromno količino kinetične energije. Na testiranjih so ladijske različice raket brahmos dobesedno razpolovile svoje tarče – ladje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki