Indonezija se nagiba k nakupu lovcev Su-35

by Urednik

ZARADI AMERIŠKEGA EMBARGA BO INDONEZIJA VERJETNO KUPILA RUSKA VOJAŠKA LETALA

Indonezija se ogreva, da svoje letalske sile okrepi z novimi ruskimi lovci Su-27. Tako je pred dnevi izjavil poveljnik indonezijskih oboroženih sil general Moeldoko za spletni medij Republika Online. Pojasnil je, da se nagibajo k izbiri suhoja Su-35 flanker kot nadomestnega letala za F-5 (čeprav gre za povsem drugo kategorijo bojnega letala), na drugem mestu je JAS-39 gripen in na tretjem F-16.

Vendar izbor še nikakor ni dokončen, saj pogajanja in usklajevanja proračuna ter ostalega šele prihaja na vrsto. Če pa bi pri tej odločitvi ostalo, potem bodo flankerji tvorili hrbtenico Indonezijskih letalskih sil. Toda flankerji bodo »razdrobljeni« na tri ali več verzij: 5 Su-27SKM, 11 Su-30 (2 MK in 9 MK2) in 16 Su-35SK. Za odpis prihajata prva na vrsto Su-27SKM in SU-35MK,vendar se to ne bo zgodilo pred letom 2025 oz. še kasneje.

Ni pa ta indonezijska opora na ruske lovce tako naključna, kajti izhaja delno tudi iz potrebe. S še preostalimi 12-imi lovci F-16A/B fighting falcon in 16 preostalimi lovci F-5E/F freedom fighter imajo kar nekaj vzdrževalnih težav zaradi ameriškega embarga, ker Indonezija ne upošteva človekovih pravic na področju Vzhodnega Timorja.

Poleg tega ima Indonezija še nekaj več kot 30 lahkih bojnih letal za podporo hawk 209, ki so enosede bojne izvedenke sicer dvosedih šolskih podzvočnih hawkov. To pa je edina alternativa »težjim« bojnim letalom.

Indonezija je prve lovce Suhoj Su-27 flanker kupila leta 2003, ko so za 192 milijona USD dobili dva Su-27SK in dva dvoseda SU-30Mk. Potem so leta 2011  predložili formalno zahtevo za nakup 24 rabljenih F-16, vendar svoji floti raje dodali nove, še zmogljivejše flankerje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indonezijske letalske sile

Povezani članki