Indonezijski lovec F-16 zagorel med vzletom

by Urednik

F-16 VARUJEJO PROSLAVO OB 60. OBLETNICI BANDUNŠKE KONFERENCE – ZAČETKA GIBANJA NEUVRŠČENIH

V letalski bazi Halim Perdanakusuma v bližine Džakarte je v četrtek 16. aprila 2015 tik pred vzletom zagorelo lovsko letalo F-16, ki so ga Indonezijske letalske sile dobile v dar od ZDA. Indonezijski lovci namreč v teh dneh še posebej varujejo prestolnico, kjer poteka 60. obletnica Bandunške konference (velja za začetek gibanja neuvrščenih). Pilot je izskočil iz letalnika, ko so se pojavili plameni in dim, vzroke za nesrečo pa še preiskujejo.

Pilot indonezijskega lovca F-16 C/D je želel okoli 08:15 ure po lokalnem času vzleteti in poleteti na polet (za zagotavljanje varnosti) nad prestolnico, kjer bo potekala spominska slovesnost ob 60. obletnici azijsko-afriške konference v Bandungu in Džakarti (Bandunška konferenca), je sporočil tiskovni predstavnik Indonezijskih letalskih sil Hadi Cahyanto.

Bandunška konferenca – začetek gibanja neuvrščenih

Azijsko-afriška konferenca – znana tudi kot Bandunška konferenca – je bila srečanje voditeljev azijskih in afriških držav v indonezijskem mestu Bandung med 18. in 24. aprilom 1955. Na njej se je zbralo okoli 30 voditeljev azijskih in afriških držav (kakor tudi Jugoslavije, Turčije,…), od katerih je bila večina na novo ustanovljenih (neodvisnih), različnih političnih in ideoloških prepričanj, ki je jih povezovala želja in politični program za politično dekolonizacijo Azije in Afrike.

Bandunška konferenca je sledila Afro-azijska ljudska solidarnostna konferenca v Kairu v septembru (1957) in konferenca v Beogradu (1961), ki je privedla do ustanovitve gibanja neuvrščenih. Bandunška konferenca je tako pomenila pomemben korak k ustanovitvi gibanja neuvrščenih.

F-16 v floti Indonezijskih letalskih sil

Indonezijske letalske sile (Tentara Nasional Indonesia-Angkatan Udara, TNI–AU) imajo v svoji floti 10 lovcev F-16A/B blok 15 (7 F-16 in 3 dvosedežne F-16 B, 2 sta že strmoglavila) vse od leta 1989. V letu 2010 so jim ZDA brezplačno ponudile 24 lovcev F-16C/D block 25 iz presežnih zalog Ameriških letalskih sil (USAF), nadgrajene v standard block 32+ (označen kot F16C/D block 52ID  zaradi nadgradnje z uporabo več sestavnih delov iz standarda 52, razen radarskega sistema). Do sedaj so prejeli 5 lovcev F-16C/D, prav eden od teh pa je zagorel, še 19 pa jih pričakujejo. Indonezijci imajo sicer v svoji floti še ruskih 5 lovcev Su-27 in 11 lovcev Su-30, kakor tudi še 14 letal BAE hawk in 9 lovcev F-5E tiger II.

Pripravil: A. Knific, foto: Tribunnews, Military Photos

Povezani članki