IRAK: Britanci na pomoč z letali tornado, Američani vsak dan opravijo 100 poletov

by Urednik

VELIKA BRITANIJA ZAENKRAT V IRAKU UDELEŽENA LE V HUMANITARNI MISIJI

Letala Ameriške mornarice (US Navy) in Ameriških letalskih sil (USAF) vsak dan poletijo na do 100 bojnih in izvidniških misij nad Irakom, je dejal neimenovan vojaški uradnik iz Pentagona. Tretjino vseh poletov, od začetka posredovanja ZDA v severnem Iraku proti silam ISIS-a, naj bi naredile leteče cisterne za oskrbo z gorivom v zraku.

Ameriška vojaška letala so aktivna na iraškem nebu že od 8. avgusta 2014, ko so najprej odvrgla pakete pomoči beguncem v gorovju Sinjar, nato pa še istega dne z lovskimi-bombniki napadla položaje sunitske militantne skupine ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria – Islamska država v Iraku in (Levantu) Siriji) v okolici mesta Sinjar in Arbil (Irbil, Erbil) na severnem, kurdskem delu Iraka.

Večina od 100 dnevnih poletov nad Irakom so namenjena nadzoru in iskanje primernih ciljev napadov. Tehnologija, ki se uporablja proti majhnim, neodvisnim ciljem, kot so konvoji, odraža napredek vojaških tehnologij zadnjih desetletij, je dejal nekdanji poveljnik USAF Gen Norton Schwartz. Dodal je, da nove tehnologije, tudi brezpilotna letala (UAV) omogočajo natančno lociranje tudi manjših ciljev, nadzorni sistemi, tudi iz AWACS letal, pa hitrejšo identifikacijo tarč.

Ameriška bojna letala (zaenkrat le F/A-18 in brezpilotna letala MQ-1 predator, v pripravljenosti pa so tudi F-16, F-22 in bombniki B-1B) naj bi položaje ISIS-a napadala z raketami AGM-65 maverick zrak-zemlja in novimi pametnimi bombami GBU-54, ki jih je Ameriška mornarica začela uporabljati pred letom dni. Predatorji pa naj bi izstreljevali rakete hellfire.

V posredovanje v Iraku pa se je vključila tudi Velika Britanija, v zadnjih desetletjih stalen zaveznik ZDA v takšnih misijah, ki je na območje poslala pripadnike elitnih specialnih enot SAS, kot tudi vojaška transportna letala C-130 hercules s humanitarno pomočjo, ki delujejo iz RAF-ove letalske baze Akrotiri na Cipru. Kraljeve letalske sile (RAF) pa naj bi v bližino Iraka (na Ciper) poslale tudi lovske-bombnike Panavia tornado GR4, ki bi lahko igrali pomembno vlogo pri humanitarni misiji, so sporočile britanske oblasti. Ob tem so zavrnili, da bi britanska letala tornada uporabili za bojne misije, pač pa le za spremstvo.

Britanska letala tornado pa bodo opremljena tudi s posebno izvidniško opremo raptor, ki je namenjena za fotografiranje in snemanje površja in služi za izdelavo prefinjenih ortofoto posnetkov z visoko ločljivostjo (uspešno so jo uporabili že ob februarskih poplavah v Veliki Britaniji).

RAF je tudi sporočil, da so imeli v nedeljo težave pri dostavi humanitarne pomoči v gorovju Punjar, saj naj bi se na mestu, kamor so želeli odvreči pakete s pomočjo, zbrala velika množica beguncev. Zaradi tega so morali misijo prekiniti, saj je bila nevarnost, da bi paketi koga poškodovali.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

SORODNE NOVICE:

Britanska letala tornado GR4 v boju proti poplavam

Veliko Britanijo so v začetku februarja 2014 zajele ujme, v boju s posledicami poplav pa sodelujejo tudi lovski pombniki Panavia tornado GR4.

Preberi več

Ameriška letala napadla položaje ISIS-a, Velika Britanija bo pomagala beguncem

Ameriška transportna vojaška letala so v četrtek odvrgla pakete ter hrano beguncem v gorah severnega Iraka, v petek, 8. avgusta 2014, pa so ameriška bojna letala že napadla položaje ISIS-a.

Povezani članki