Irak namerava kupiti 12 pakistanskih lovcev JF-17

by Urednik

PAKISTANSKI LOVCI NA POTI NA BLIŽNJI VZHOD

Iraška vlada namerava od Pakistana kupiti 12 enosedih lovskih letal JF-17A thunder block III, zanje pa naj bi namenila okoli 600 milijonov dolarjev, so nedavno poročali lokalni mediji.

Irak je že pred časom izrazil zanimanje za nakup lovskega letala JF-17 thunder, ki sta ga skupaj razvila Pakistan in Kitajska, kot zamenjavo predvsem za starejša pakistanska bojna letala A-5, F-7, mirage III in mirage V.

Če namere držijo, bo Irak postale prva zahodnoazijska država in prva arabska islamska država, ki bo od Pakistana kupila lovce.

Delegacija iraškega obrambnega ministrstva je pred kratkim že obiskala Pakistan, uradni sporazum pa naj bi bil podpisan oktobra 2021. Dogovor naj bi bil sklenjen med obiskom namestnika poveljnika iraških letalskih sil generalmajorja (pilota) Muhameda Majeeda Mahdija Mahmooda v Pakistanu.

Irak pa ni prva država, ki je pokazala zanimanje za pakistanske lovce JF-17 thunder block III, saj je tudi Argentina razmišljala o nakupu 12 letal tega tipa. Vendar je kasneje argentinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da “argentinske letalske sile še niso izbrale želenega lovca.

PAC JF-17 thunder ali CAC FC-1 xiaolong je lahko enomotorno večnamensko bojno letalo, ki sta ga skupaj razvila Pakistan Aeronavical Complex (PAC) in kitajski Chengdu Aircraft Corporation (CAC). Lovec JF-17 se lahko uporablja za več nalog, vključno z prestrezanjem, napadi na kopenske silje, protiladijskimi in zračnimi izvidnicami. Njena oznaka “JF-17” v Pakistanu je okrajšava za “Joint Fighter-17“, medtem ko oznaka in ime “FC-1 xiaolong” s Kitajske pomeni “Fighter China-1 fierce dragon“.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki