Irak potrebuje vsaj 30 letal SU-25 da zaustavi napade ISIS-a

by Urednik

Irak potrebuje vsaj 30 letal SU-25 da zaustavi napade ISIS-a

Vodilni ruski vojaški analitik Igor Korotchenko je ocenil, da bi Iraška vojska potrebovala vsaj 30 jurišnih letal Suhoj Su-25, da bi premagala pripadnike teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant/Syria).

Potem ko je v Irak v soboto 28. junija 2014 prispelo prvih pet ruskih jurišnih letal Suhoj Su-25, ki jih Irak “nujno” potrebuje za boj proti sunitskim upornikom,  se je v medijih oglasilo več vojaških analitikov, ki so ocenili tako potrebe Iraških letalskih sil, kot tudi njihove težave s pomanjkanjem kadrov.

“Parametri prodajne pogodbe – vrednost, natančno število letal, čas dobave – niso bili razkriti zaradi očitnih razlogov, saj menim, da bi bila dobava 30-40 letal Su-25 dovolj velika, da bi zaustavila napredovanje skrajnežev in povzročila veliko škodo,” je dejal Korotchenko. Ob tem je opozoril, da le nekaj letal Su-25 ne prinaša rešitve, saj bi Iraška vojska potrebovala več deset teh letal, ki bi potem skupaj z jurišnimi helikopterji Mi-24 napadali pripadnike militantne skupine ISIS na tleh.

Vendar pa je Korotchenko, kot tudi še nekaj vojaških analitikov, opozoril na drug pomemben vidik – razpoložljivost usposobljenih pilotov za letenje s temi letali. Irak ima (je imel) v svoji floti več različnih modelov ruskih vojaških letal Suhoj in MiG, kot tudi francoskih miragov, vendar je bila večina teh v času vojne med Iranom in Irakom uničena, preostali pa v času invazije ZDA v Iraku leta 2003. Največja težava pa je majhno število vojaških pilotov, še posebno takih, ki bi znali leteti s suhoji. Piloti Iraških letalskih sil v času vladanja Sadama Huseina so bili povečini Suniti, ki so nato zapustili vojsko, ko so na oblast prišli Šiiti. Iračani rešitev vidijo tudi v najemu tujih pilotov, tudi iranskih.

Iraški piloti pred lovci mirage F1

Iz Pentagona pa so v začetku tedna že sporočili, da bodo vojne razmere v Iraku odložile napovedane dobave ameriških lovcev F-16 (prvega so že prevzeli v ZDA) kot del ameriške pomoči Iraški vojski.

V tem tednu pa je v Irak prispelo tudi sedem jurišnih lovcev Suhoj Su-25 Iranskih letalskih sil (video spodaj), ki so nastanjeni v letalski bazi Imam Ali blizu Nasiriya na jugu države.  S suhoji bodo leteli štirje iraški in deset iranskih pilotov.

Iranska letala in podpora so del vojaškega pogodbe (ki jo podpirajo tudiZDA), po kateri bodo Iranske letalske sile prejeli šest lovcev Su-30K, ki jih bo Rusija dobavila Iraku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Prihod iranskih letal Su-25 v Irak

Povezani članki