Irak se oborožuje s češkim orožjem

by Urednik

BO PRODAJA ČEŠKIH LETAL L-159 LE STEKLA?

Iraška vojska zaradi spopadov s sunitsko militantno skupino ISIS potrebuje nove oborožitvene sisteme takoj, zato se s Čehi dogovarjajo za nakup helikopterjev Mi-24 in letal L-159.

Iraška (šiitska) vlada je morala Kurdom prepustiti Kirkut, večino severnega in vzhodnega dela države pa nadzorujejo Suniti s svojimi skrajnimi islamisti is militantne skupine ISIS. Zaradi tega zdaj iraška vlada išče letečo platformo, dobavljivo v zelo kratkem roku, ki bi bila učinkovita v bojih proti skrajnežem.

Rusija je Iraku pred kratkim dobavila helikopterje Mi-35 (novejše izvedenke Mi-24 hind), katerih prednost je izmenljivost orožja s transportno-bojnimi helikopterji Mi-17, ki jih prav tako imajo Iraške letalske sile v svoji oborožitvi. Češkim obrambni minister Martin Stropnicky je namreč izjavil, da se pogovarjajo z Irakom o možnosti nakupa 7 čeških helikopterjev Mi-24 od skupaj 17, kolikor jih je imajo češke oborožene sile. Omenjajo tudi že ceno: 1,7 milijona dolarjev za vsak helikopter ali skoraj 12 milijonov dolarjev za vseh 7.

Kot navajajo viri, bi še eno  tržno nišo – potrebo po novih oborožitvenih sistemih, prav tako lahko zasedli Čehi, ki Iračanom ponujajo 8 lahkih jurišnikov Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft). Čehi so v iraškem natečaju za podobno letalo izgubili v boju z Južnokorejskim KAI, ki je uspel prodati Iračanom svoja letala FA-50, vendar bodo ta dobavljiva šele v naslednjem letu. Čehi imajo osem takšnih letal »na zalogi«in bi jih lahko dobavili zelo hitro. Če pa bi jih Irak želel še več Čehom ne bi bilo težko ponovno zagnati proizvodne linije za L-159, tačas pa bi Iraku prodali letala L-159, ki jih  uporabljajo Češke letalske sile. Verjetno bi potem to vrzel v Čeških letalskih silah zapolnili z novimi L-169, ki so v razvoju.

Češka letala Aero L-159

Češka že več let neuspešno prodaja lahka jurišna letala Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft), kljub dejstvu, da je cena letala padla iz približno 17 milijonov dolarjev na 12 milijonov dolarjev na letalu. “Ta letala so popolnoma nova, vsako je letelo le nekaj ur. Češko obrambo ministrstvo porabi za njihovo shranjevanje 30 milijonov kron (1,5 milijona dolarjev) na leto. Nerabljena letala L-159 že več let čakajo v hangarjih, zapakirana v plastične škatle napolnjene z dušikom,” je za časopis Lidove Nowiny pred tedni dejal češki obrambni minister Martin Stropnický.

Češki letalski proitzvajalec  Aero Vodochody je med letom 1997 in 2003 izdelal 72 letal L-159 ALCA, od tega jih Češke letalske sile uporabljajo 25, tri pa ZDA (dva že vrnili zaradi težav), za 28 letal se zanima ameriško zasebno podjetje Draken International, za 7 (12) letal pa Irak.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop čeških helikopterjev Mi-24 in Mi-35

Povezani članki