Iran opozoril zvezo NATO naj ne krši iranskega zračnega prostora

by Urednik

IRAN OPOZARJA ZDA IN ZVEZO NATO

Poveljnik zračne obrambe Iranske vojske je v ponedeljek 5. januarja 2015 opozoril, da naj letala zveze NATO ne letijo v iranskem zračnem prostoru, potem ko so v zadnjih tednih večkrat zaznali kršenje le tega s strani vojaških letal severnoatlantskega zavezništva.

“Preko Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) smo opozorili, da nekaterim letalnikom, vključno z vojaškimi letali zveze Nato, ni dovoljeno, da se nahajajo v iranskem zračnem prostoru,” je sporočil general Farzad Esmayeeli, poveljnik iranske zračne obrambe za agencijo Fars. Esmayeeli je poudaril, da bodo vsako letalo, ki ne bo upoštevalo opozoril o kršenju iranskega zračnega prostora, prisili v pristanek, poroča Fars.

Esmayeeli se sklicuje (pri dokazovanju) na septembrski polet letala ISAF (Mednarodne sile za varnostno pomoč  v Afganistanu) v iranskem zračnem prostoru, ki so ga domnevno prisilili v pristanek. Esmayeeli je že takrat izjavil, da se je letalo sil ISAF opredelilo kot potniško letalo, med poletom v našem (iranskem) zračnem prostoru. Esmayeeli je v začetku decembra 2014 izjavil, da so 108 pripadnikov sil zveze NATO, ki so bili na letalu (šlo naj bi za potniško letalo Boeing 737 letalske družbe Fly Dubai), pridržali ob pristanku na letališču Bandar Abbas.

V Washingtonu so zanikali, da je bilo letalo prisiljeno v pristanek in sporočilo, da je letalo Združenih arabskih emiratov (ZAE), ki so ga najeli za prevoz ameriških vojaških, pristala v Bandar Abbasu zaradi težav v načrtu poleta in je kasneje nadaljevalo svojo pot v Dubaj.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki