Iran sestrelil ameriško vohunsko brezpilotno letalo RQ-4

by Urednik

PO IRANSKI SESTRELITVI AMERIŠKEGA LETALA DRŽAVI ŠE BLIŽJE VOJNI

Iranska revolucionarna garda (IRGC) je v četrtek potrdila, da je sestrelila ameriški vohunsko brezpilotno letalo RQ-4 nad njenim ozemljem, kar je še povečanih napetosti v že tako pregretem ozračju med Teheranom in Washingtonom, poroča nemška agencija DPA.

Brezpilotno vohunsko letalo RQ-4 global hawk je bilo sestreljeno  v iranskem zračnem prostoru nad provinco Hormozgan na jugu države, so sporočili iz IRGC. Nekateri opazovalci menijo, da je prav ta pokrajina, ki leži ob Perzijskem zalivu, možno prizorišče vojaškega spopada med državama, ko sta si v laseh zaradi iranskega jedrskega programa.

Sekretar iranskega Vrhovnega sveta za nacionalno varnost Ali Shamkhani, je v sredo dejal, da ni “nobenega razloga za vojno, ker so ameriške obtožbe proti drugim državam znana taktika, s katero izvajajo pritisk po vsem svetu,” je poročala uradna tiskovna agencija IRNA. ZDA vodijo “gospodarsko vojno” proti iranskemu ljudstvu, je še dodal Shamkhani.

Washington se je lani enostransko umaknil iz iranskega sporazuma, katerega cilj je bil preprečiti Teheranu, da bi pridobil jedrski arzenal. Odločitev Washingtona, da začne izvajati sankcije proti Iranu na področju izvoza nafte in bančništvu, je oslabila iransko gospodarstvo in izpostavila pritiskom evropske podpisnice pogodbe. Iran je v ponedeljek povedal, da se pripravlja na obogatitev urana na višjo stopnjo, kot mu je dovoljeno z jedrskim sporazumom z globalnimi silami.

ZDA in njeni zaveznici Savdska Arabija in Velika Britanija so Iran obtožile, da je prejšnji teden napadel dva tankerja v Omanskem zalivu z minami. ZDA so kot povračilni ukrep napovedale, da bodo po napadih poslale dodatnih 1000 vojakov na Bližnji vzhod, Iran pa je zanikal kakršno koli sodelovanje v obeh napadih.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki