Iranske vojaške ladje že ob obali ZDA

by Urednik

IRANČANI ODGOVORILI AMERIČANOM Z NAPOTITVIJO SVOJE FLOTE OB VZHODNO OBALO ZDA

Admiral Iranske mornarice je sporočil, da so iranske v soboto zvečer že priplule do roba teritorialnih voda ZDA, kar je odgovor na ameriške ladje, ki so v Perzijskem zalivu.

Iran je nekaj svojih vojaških ladij, najverjetneje gre za le za fregato Sabalan (F-73) razreda alvand in logistično ladjo Kharg (431) razreda ol, poslal na misijo na zahodno stran Atlantskega oceana vse do ameriške morske meje. Tiskovna agencija Fars poroča da je to “odgovor Irana na okrepljeno prisotnost Ameriške mornarice v Perzijskem zalivu.”

Iranski admiral Afshin Rezayee Haddad je v izjavil dejal, da so jim iz ladij poslali sporočilo:”Iranska vojaška flota se približuje morski meji Združenih držav Amerike.”

Že sredi januarja 2014 smo poročali, da je Iranska mornarica na trimesečno plovbo preko Atlantika poslala fregato Sabalan (F-73) razreda alvand in logistično ladjo Kharg (431) razreda ol, na krovu katere so tudi vsaj trije helikopterji. Ladji naj bi pot preko Atlantika začeli iz mednarodnih voda blizu Južnoafriške republike.

Iranska vojaška ladja razreda alvand

Iran ima majhno mornarico, sestavljeno večinoma iz plovil starih najmanj 35 let in peščice novih v Iranu zgrajenih fregat. Nekatera naj bi bile oborožene s kitajskimi protiladijskimi raketami.

Pripravil: A. Knific, foto: 

Dve iranski vojaški ladji iz 29. flote sta v torek odpluli proti Atlantskemu oceanu, v katerega bodo prvič v zgodovini zaplule ladje Iranske mornarice.

Povezani članki