Iraška letala odvrgla vojaško pomoč na ozemlje ISIS-a

by Urednik

NEIZKUŠENI IRAŠKI PILOTI NAPAČNO ODVRGLI PAKETE POMOČI

Iraški piloti so pomotoma odvrgli vojaško pomoč na ozemlje pod nadzorom Islamske države, par britanskih letal tornado je uničil prve sunitske cilje v Iraku, avstralski lovci F/A-18 pa začeli s prvimi napadi.

Iraške oblasti so sporočile, da so transportna vojaška letala Iraških letalskih sil 19. septembra 2014 v provinci Anbar napačno odvrgla pomoč v obliki zalog hrane, vode in streliva na ozemlje pod nadzorom ISIS-a. Pomoč je bila sicer namenjena pripadnikom Iraške vojske, ki se bojujejo v prvih bojnih linijah.

Pakete pomoči so s padali najverjetneje odvrgli z vojaškimi transportnimi letali Lockheed C-130 hercules. Iraške letalske sile imajo v svoji floti 9 letal tega tipa, prve pa so prejeli decembra 2012.

Hakim Al-Zamili, član varnostnega in obrambnega odbora iraškega parlamenta, je za televizijo NBC v torek 30. septembra 2014 povedal: “Ti vojaki so krvavo potrebovali te pošiljke, ki jih niso dobili zaradi napačnih načrtov iraških poveljnikov in pomanjkanja izkušenj pilotov, s tem pa smo na tak ali drugačen način pomagali pripadnikom ISIS-a pri ubijanju naših vojakov.”

Iraško vojaško transportno letalo C-130 hercules

V napadih na ISIS sodelujeta tudi Velika Britanija in Avstralija

Kraljeve letalske sile (RAF) so sporočile, da je v Iraku v torek 30. septembra 2014 par britanskih lovcev Panavia tornado izvedel prvi napad, pod vodstvom ameriške koalicije, na pripadnike Islamske države v Siriji in Iraku. Z lasersko vodenimi bombami  paveway IV sta letali na severozahodu Iraka uničili vozila sunitskih skrajnežev. Točnega kraja in časa niso razkrili.

Avstralski premier Tony Abbott je medijem dejal, da so se avstralska vojaška letala (F/A-18 super hornet) v sredo 1. Oktobra 2014 vključila v napade na pripadnike ISIS-a v Iraku v okviru  ameriške koalicije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki