Iraške oblasti bodo Kurde oborožile s težkimi oborožitvenimi sistemi

by Urednik

IRAČANI IN KURDI ZAČELI SODELOVATI V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Iraške oblasti bodo kurdskim vojakom Peshmerge dobavile težko oborožitev, da se bodo lahko enakovredno spopadali s pripadniki militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji. Ob tem koalicijska letala še naprej bombardirajo položaje ISIS-a tako v Iraku in Siriji, minuli konec tedna pa so se jim pridružili tudi kanadski lovci CF-18 (kanadska različica F/A-18A/B hornet).

Kurdski vojaki, tudi tisti ki branijo mesto Kobani na sirsko-turški meji, so že večkrat opozorili zahodne države, da imajo na razpolago samo lahko orožje in da za ubranitev svojih mest v spopadu z ISIS-om potrebujejo veliko težkega orožja, tudi tanke in bojne helikopterje. Zaenkrat še ni točno znano katere oborožitvene sisteme bo Iraška vojska dala Kurdom.

Ameriška koalicija v boju proti Islamski državi je tako v preteklih tednih tudi braniteljem mesta Kobane z letali že odvrgla pakete lahkega orožja, v iraškem Kurdistanu pa začela uriti vojake Peshmerge (kurdska vojska), kako uporabljati novo orožje, ki so jim ga priskrbeli. Pri tem sodeluje več kot 150 inštruktorjev iz Nemčije, Kanade, Avstralije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Sunitska militantna skupina Islamska država je namreč bolje opremljena, saj je oborožena z naropanim arzenalom opreme Iraške vojske (dobili/kupili od ZDA) in tudi Sirske vojske.

Zaseženi oborožitveni sistemi vključujejo artilerijske sisteme dolgega dosega, tanke, oklepna vozila, prenosne protiletalske in protioklepne raketne sisteme in ostrostrelske puške, kot tudi tone streliva.

Mednarodna koalicija proti Islamski državi (ISIS) je minuli konec tedna opravila 14 zračnih napadov na položaje Islamske države v Siriji in Iraku, nekaj od teh tudi v bližini mesta Kobane. V letalskih napadih je sodeloval tudi par lovcev CF-18 Kanadskih kraljevih letalskih sil, ki so na položaje ISIS-a v bližini iraškega mesta ​Fallujah, kamor sta odvrgla več lasersko vodenih bomb GBU-12.

Kanadska lovca CF-18 nad IrakomKanadska lovca CF-18 nad Irakom, po dotakanju goriva iz ameriškega C-135 stratotanker
 

To je bilo prvič, da so kanadski lovci so napadli cilje ISIS-a po prihodu v Kuvajtu 30. oktobra 2014. V letalski vojaški operaciji Inherent Resolve proti Islamski državi pod vodstvom ZDA sodelujejo še Velika Britanija, Avstralija, Francija, Kanada in več zalivskih držav.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, USAF

Povezani članki