ISIS sestrelil iraško jurišno letalo Su-25 v bližini mesta Ramadi

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA ŽELI S PONOVNO OSVOBODITVIJO MESTA RAMADI ZAUSTAVITI ISLAMSKO DRŽAVO

Pripadniki militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS) so na twitterju sporočili, da so v sredo 17. junija 2015 v bližini iraškega mesta Ramadi sestrelili jurišno letalo Suhoj Su-25 iz flote Iraških letalskih sil.

Iraška vojska še ni uradno potrdila novice, je pa informacijo o sestrelitvi vojaškega letala Su-25 za medije potrdil predstavnik ene izmed sunitskih milic, ki se bojujejo na strani vladnih sil. Člani sunitske milice al-Sahwa so videli v plamenih iraško bojno letalo Su-25, medtem ko je to strmoglavilo na severu mesta Ramadi.

Jurišno letalo Su-25 Iraških letalskih sil so pripadniki Islamske države sestrelili med izvajanjem napada na položaje ISIS-a na severnem območju iraškega mesta Ramadi, ki so ga skrajneži zavzeli v maju 2015. Prav boj za prestolnico province Anbar, kjer večinoma živijo suniti, je v zadnjih tednih postala središče kampanje za zaustavitev napredovanja ISIS-a v Iraku.

Mogoče je tudi, da je sestreljeno jurišno letalo Suhoj Su-25 pripadalo Iranskim letalskim silam, ki tudi sodeluje v spopadih. Iraške letalske sile so sicer v poletnih mesecih leta 2014 (uradno) dobile 12 bojnih letal Su-25, od tega 5 iz Rusije in 7 iz Irana (vrnitev letal, ki so prebežala v času Zalivske vojne), več kot 12 pa naj bi jih po lanskih napovedih še dobili iz Rusije (za 500 milijonov USD).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki