ISIS uporablja prepovedane kemične bojne strupe?!

by Urednik

V KRVI KURDSKIH BORCEV NAŠLI SLEDI GORČIČNEGA PLINA

Obveščevalni viri iz Iraka poročajo, da so borci samooklicane Islamske države (ISIS) “najverjetneje” uporabili kemično orožje proti kurdskim silam (Peshmerga) v Iraku. Kurdi pravijo, da ISIS v spopadih uporablja bojni plin iperit (tudi gorčični plin).

Na uporabo iperita kažejo sledi te snovi v vzetih vzorcih krvi kurdskih borcev, ki so zboleli na bojišču v bližini iraškega mesta Erbil sredi avgusta. Po besedah anonimnega diplomata za Reuters, je 35 kurdskih borcev zbolelo po napadu s kemičnim orožjem na njihovo postojanko.

Posledica izpostavljenosti gorčičnemu plinu je nastanek mehurjev kot posledica kemičnih opeklin v roku 24 ur po izpostavljenosti iperitu.. Pri vdihavanju ta lahko povzroči hude težave z dihanjem in posledično lahko tudi smrt, manj izpostavljeni pa utrpijo velike bolečine in počasen proces okrevanja.

Po nekaterih podatkih naj bi ISIS imel bojni plin iperit, čeravno je zelo težko dostopen. Zato vlada veliko zanimanje, kako so pripadniki Islamske države prišli do tega bojnega plina, v Irak pa naj bi že odpotovala skupina inšpektorjev Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki