ISIS že napada v Libanonu, ki se bo okrepil s francoskim orožjem

by Urednik

LIBANON S SAUDSKIM DENARJEM KUPUJE FRANCOSKE OBOROŽITVENE SISTEME

Kot vse kaže so se vojaške akcije pripadnikov militantne skupine Islamska država (ISIS) iz Sirije razširile tudi na sosednji Libanon. V minulem tednu so se zgodili kar trije samomorilski napadi, Libanonska vojska pa se je prejšnji teden v Tripoliju spopadla z domnevnimi pripadniki skuine ISIS. Uporabili so tudi jurišne helikopterje in z raketami uničevali položaje sunitskih skrajnežev.

Libanonske oblasti že več mesecev opozarjajo Zahod na grožnjo Islamske države na njihovem ozemlju, prepričati pa jim je uspelo oblasti v Savdski Arabiji, ki jim je za orožje donirala več milijard dolarjev. Trenutno so libanonske oborožene sile namreč opremljene z zelo staro vojaško opremo, poleg tega pa je njihova modernizacija po 15-letni državljanski vojni šele na začetku.

Tako je francoski predsednik François Hollande v minulih dneh odobril prodajo obrambnih sistemov in zaščitne opreme za Libanonsko vojsko v vrednosti 3 milijarde USD. Na to možnost (in pomoč francoske države) je opozoril že francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian 8. oktobra 2014, ki je dejal, da bodo pomagali Libanonu v boju proti džihadistom, ki vdirajo v Libanon iz Sirije.

Francoska vojaška oprema za Libanon vključuje oklepna vozila VBC-90 6×6 iz presežnih zalog, samovozne havbice caesar kalibra 155 mm, protiletalske raketne sisteme mistral, helikopterje AS 532 cougar in hitre bojne ladje combattante FS56.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki