Islamska država sestrelila sirskega lovca MiG-21

by Urednik

SIRSKA VOJSKA ŽELI OSVOBODITI 7. NAJVEČJE SIRSKO MESTO – DEIL AL-ZOR

Sirska vojska, zvesta predsedniku Basharju al-Assadu, je v nedeljo 18. septembra 2016 sporočila, da je bilo eno od njenih letal uničenih v bližini vzhodnosirskega mesta Deir al-Zor med operacijo proti Islamski državi (Daesh, ISIS).

Po poročanju nekaterih sirskih spletnih medijev naj bi pripadnikom Islamske države, ki jih Sirske letalske sile v zadnjih dneh močno napadajo na območju sedmega največjega sirskega mesta Deir al-Zor, uspelo sestreliti sirsko letalo MiG-21. Pilotiral naj bi ga polkovnik Ali Hamza, ki je v strmoglavljenju umrl.

Sestreljeni lovec MiG-21 naj bi strmoglavil v gorovju Al-Thardah v bližini sirske zračne baze Deir al-Zor (tudi Deir ez-Zor). To letališča je že dobro leto edina povezava ljudi na tem območju s preostalo državo, saj je ves ta čas oblegano s strani pripadnikov Islamske države (Daesh, ISIS).

Po informacijah opazovalcev, se je sirska vlada odločila osvoboditi Deir al-Zor, najprej z letalskimi napadi ošibiti nasprotnika, nato pa kreniti v kopensko ofenzivo. Deir al-Zor je sedmo največje sirsko mesto in največje v vzhodnem delu Sirije. Nahaja se 450 km severovzhodno od prestolnice Damask ob reki Evfrat.

Po nekaterih informacijah naj bi strmoglavljeni sirski lovec MiG-21 vzletel iz letalske baze Qamishli na severovzhodu države (ob meji s Turčijo), kjer imajo nadzor nad ozemljem sicer sirski Kurdi. Sirske letalske sile so po nekaterih informacijah na letališče Qamishli nedavno namestile večje število bojnih letal Su-22, Mig-21 ter helikopterjev Mi-17.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki