Islamska država začela ofenzivo na zahodu Sirije

by Urednik

DIREKTOR AGENCIJE CIA PRAVI, DA SO USTAVILI OFENZIVE ISIS-A

Pripadniki militantne skupine Islamska država (ISIS) so v ponedeljek 23. marca 2015 napadli vojaško letališče Tadmur v provinci Homs v Siriji, kar naj bi predstavljalo protiofenzivo silam Sirske vojske in drugim oboroženim sirskim milicam, ki skušajo poraziti ISIS.

Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR) je sporočil, da je napad na vojaško letališče Tadmur v ponedeljek zjutraj sledil tridnevnim spopadom med Islamsko državo in Sirsko vojsko.

ISIS je poskušal blokirati izredno pomembno cesto, ki povezuje mesti Hama in Aleppo. Sirska vojska je do sedaj uspela nadzorovati ozemlja od prestolnice Damask vse do mest Homs in Hama na zahodni obali, kjer so premagali Svobodno sirsko vojsko in druge milice. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice so spopadi med pripadniki Islamske države in Sirsko vojsko izjemno intenzivni, še zlasti v provincah Homs in Hama. Samo v ponedeljkovih spopadih naj bi v Hami umrlo 74 sirskih vojakov, medtem ko naj bi Sirska vojska ubila 19 borcev Islamske države, poročajo sirski mediji in SOHR. V zadnjih štirih letih je bilo v času državljanske vojne v Siriji bitih že okoli 200.000 ljudi.

Le dan pred začetkom ofenzive na zahodu Sirije pa je ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) sporočila, da je Združenim državam Amerike skupaj s koalicijo uspelo ustaviti ofenzivo Islamske države tako v Siriji, kot v Iraku.

“Koaliciji pod vodstvom ZDA je uspelo ustaviti ofenzive ISIS-a v Siriji in Iraku”

Koalicija pod vodstvom ZDA, v kateri je več kot 60 držav, je uspelo ustaviti ofenzivo Islamske države (ISIL) v Siriji in Iraku, je v nedeljo 22. marca 2015 dejal direktor CIA-e John Brennan v intervjuju za Fox News. Ob tem pa je Brennan priznal, da zaradi obsega problema predlaga nadaljnje vojaško posredovanje “ameriške” koalicije. “To je nekaj kar očitno ni omejeno le na Irak in Sirijo. Zato ne smemo popustili, “je izjavil Brennan.

Islamska država (ISIS) zaseda obsežna ozemlja v Iraku in Siriji, vse več pa ima tudi podružnic v Libiji, Jemnu, Egiptu, Nigeriji, Pakistanu in Afganistanu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki