Italija naročila dodatnih 9 trenažnih letal Alenia Aermacchi M-346

by Urednik

V RUSIJI RAZVITO TRENAŽNO LETALO V ZAHODNIH LETALSKIH SILAH

Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare) bodo za 300 milijonov evrov kupile dodatnih 9 trenažnih letal Alenia Aermacchi M-346 master, je sporočila italijanska letalska korporacija Finmeccanica.

Pogodbo za nakup devetih reaktivnih šolskih letal M-346 master je italijansko obrambno ministrstvo podpisalo pred dnevi, z njimi pa bodo floto povečali na skupaj 18 letalnikov. Italijanski vojaški piloti naj bi s prvimi letali tega naročila poleteli že konec tega leta, vseh devet M-346 pa bo dobavljeno do konca leta 2018.

Italijanski proizvajalec trdi, da je letalo Aermacchi M-346 eno najbolj naprednih trenažnih letala na trgu danes in edino na svetu, ki je namenjeno za šolanje pilotov za lovce nove generacije.  Sedaj na teh letalih delajo prešolanje na bojna letala typhoon, gripen, rafale, F-16, F-18, F-22 in tudi F-22.

Poudariti je potrebno, da gre za sodobno aerodinamično zasnovano reaktivno šolsko letalo, ki so ga razvili pri ruskem letalskem proizvajalcu Jakovljev že pred dobrim desetletjem (Jak-130). Podjetji Alenia in Jakovljev sta pri razvoju nato precej časa sodelovala, kasneje pa so se njune poti ločile, Italijani pa so odkupili konstrukcijsko zasnovo. Verzijo letala T-100 so predstavili tudi v okviru ameriškega natečaja za šolsko reaktivno letalo T-X, ki naj bi zamenjal Northropove T-38 talon.

Finmeccanica je doslej uspela prodati 77 letal M-346 in sicer na zračne sile Italije (18), Izraela (39), Singapurja (12) in na Poljske (8), vse bolj pa se zdi, da ji bo uspelo tudi v ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: Aeronautica Militare

SORODNE NOVICE:

Prihodnji nizozemski piloti lovcev F-35 se bodo šolali na italijanskih M-346

Nizozemska je podpisale pogodbo z Italijanskimi letalskimi silami o usposabljanju bodočih nizozemskih pilotov “nevidnih” lovcev F-35 na italijanskih trenažnih letalih Alenia Aermacchi M-346.

Strmoglavil že drugi prototip šolskega letala M-346

Testni pilot podjetja Alenia Aermacchi se je bil 11. maja 2013 primoran izstreliti iz prototipa naprednega trenažnega letala M-346 master.

Povezani članki