ITALIJA: “Zakaj potrebujemo F-35? Bomo bombardirali Moskvo ali Peking?”

by Urednik

VSE VEČ ITALIJANOV PROTI NAKUPU LOVCEV F-35 IN ODVISNOSTI OD AMERIČANOV

Pred dnevi je italijanski vojaški analitik Gianandrea Gaiani na spletni strani Analisidifesa objavil članek, v katerem v čustvenem italijanskem slogu z argumenti nasprotuje italijanskemu nakupu lovcev Lockheed Martin F-35 lightning II. Italija je medtem spomladi že drugič znižala število naročenih lovcev F-35 na 45, nakupi pa naj bi se začeli leta 2015. Italija je v letu 2012 napovedala zmanjšanje svojega naročila na 90 od sprva predvidenih 131 lovcev iz leta 2002.

Gaiani v članku poziva k podpori “ideološkim nasprotnikom nakupa lovcev F-35” (levičarjem in pacifistom), ki se posvečajo pozornost nedopustni porabi ogromnih količin denarja za nakup teh lovcev kljub velikim gospodarskim težavam v državi. Gaiani  meni, da če bi se Italija dogovorila za nakup teh letal, bi nato v naslednjih 50 letih Italijanske letalske sile in vojaška industrija padla v “popolno podrejenost in odvisnost od Združenih držav Amerike.”

Nacionalni interesi Italije bi namreč moral biti osredotočen na vzdrževanje vojaškega programa za proizvodnjo lovskih letal Eurofighter typhoon, ki lahko zadosti tako sedanje kot prihodnje potrebe zračnih sil v državi. “Se mi, z nakupom lovcev F-35 pripravljamo na prvi jedrski napad na Moskvo in Peking, ali na napad nezemljanov?” se sprašuje v članku Gianandrea Gaiani in dodaja, da če Italija nima takih načrtov, se lahko omeji na lovce Eurofighter typhoon.

Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare) bodo imele 120 lovcev Eurofighter typhoon (Nemčija 153), ki pa seveda niso “nevidna”  (stealth) letala in ne tako tehnološko napredna kot F-35. Gaiani v svojem zapisu ne pozabi omeniti tudi vseh “nedavnih težav” z letali 5. generacije F-35, kar pa se mu ne zdi tako pomembno kot to, da mogoče lovci F-35 ne bodo tako uspešni (nevidni) na bojišču, kot trdijo njihovi ustvarjalci.

Italijanska lovca Eurofighter typhoon

V letu 2012 je Obamova administracija odpovedala razvoj alternativne različice motorja (sedaj Pratt & Whitney), v razvoj katerega je bila vpletena italijanska družba Avio. Konkurenčni motor bi po besedah  Gaianija zmanjšal stroške vsakega letala za 29 milijonov USD. Ob tem pa tudi navaja, da ima enomotorno letalo (F-35) nižjo zanesljivost med polet nad morjem stran od letalonosilke in da ni naključje, da so vsi sodobni palubni lovci opremljeni z dvema motorjema.

Analiza italijanskega vojaškega proračuna za prihodnja leta kaže, da si Italija ne more privoščiti nakupa letal F-35. Bilo bi namreč predrago, da bi imeli operativni dve vrsti bojnih letal – poleg eurofighterjev še F-35. Delež BDP za vojaške izdatke se bo namreč do leta 2016 zmanjšal iz sedanjih 0,87% na 0,8%. Gaiani se ob tem sprašuje, kje bo Italija ob nakupu lovcev F-35 našla sredstva če  morebiti pride do vojne? Italijansko sodelovanje pri izdelavi komponent lovca F-35 bo sicer imelo gospodarske koristi, vendar bistveno manjše kot so jih obljubili.

Bojno letalo F-35 lightning II

Gaiani navaja, da bosta imeli Nemčija in Francija v bližnji prihodnosti svoje letalske sile oborožene z zgolj eno vrsto bojnega letala (Eurofighter typhoon in Dassault rafale). “Italijanski obrambni proračun pa je trikrat manjši kot Nemški in Francoski pa bomo koristili dve vrsti lovcev?” se sprašuje Gaiani. Pred kratkim je španska vlada zavrnila nakup 12-ih lovcev F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalni pristanek) kot zamenjavo za palubna letala AV-8B harrier. Gaiani ob tem dodaja, da bi morala italijanska vlada na enak način  iti v modernizacijo letal harrier in jim podaljšati njihovo življenjsko dobo, kar bi bistveno manj obremenilo močno omejen proračun.

Italijanski vojaški analitik Gianandrea Gaiani je prepričan, da program F-35 v vseh pogledih ni primeren za Italijo in dodaja, da je ustvarjanje novih delovnih mest za proizvodnjo F-35 enako kot za proizvodnjo linijo dodatnih letal Eurofighter typhoon pri proizvajalcu Alenia Aermacchi.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin, Aeronautica Militare, Eurofighter

VIDEO: Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare)

.

SORODNE NOVICE:

Ameriški veleposlanik pravi, da Italija potrebuje lovce F-35

Italija bi lahko upočasnila nakup novih lovcev F-35, a ne zmanjšala oz. se mu odpovedala, saj bodo imeli strateško vlogo pri obrambnih nalogah v regiji.

Italija razmišlja o prodaji letalonosilke Giuseppe Garibaldi

Italija razmišlja o prodaji svojega paradnega konja mornarice – letalonosilke Giuseppe Garibaldi – v okviru programa za zmanjšanje vojaških izdatkov.

Povezani članki