Italijanska lovca Eurofigter typhoon prebila zvočni zid nad Dolenjsko

by Urednik

AIR-POLICING ITALIJANSKIH LOVCEV OB PRELETU SUMLJIVEGA POTNIŠKEGA LETALA NAD SLOVENIJO

V torek, 5, julija 2016, dopoldne sta dve bojni letali Eurofighter typhoon iz flote Italijanskih letalskih sil med misijo varovanja slovenskega zračnega prostora (Air-Policing) nad Dolenjsko prebili zvočni zid.

Italijanska lovca sta se hitro približevala izraelskemu potniškemu letalu Boeing 747 na poti iz New Yorka v Tel Aviv, za katerega so prejeli informacije, da ima na krovu eksplozivno telo, so sporočili iz Slovenske vojske.

”Danes, 5. julija, okrog 9. ure sta bila s strani pristojnega poveljstva Nata in v sodelovanju s Slovensko vojsko za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktivirana zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta spremljala sumljivo plovilo v slovenskem zračnem prostoru in pri tem zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid,” je v sporočilu za javnost pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

”Civilno plovilo Boeing 747 izraelske registracije, za katerega je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta. Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid. Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru deset minut. Letalo je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove in nadaljevalo let v zračnem prostoru Hrvaške. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki