Italijanska vojska v Turčijo poslala raketne sisteme SAMP/T aster 30

by Urednik

ITALIJANSKI SAMP/T BODO V TURČIJI NADOMESTILI NEMŠKE MIM-104 PATRIOT

Italijanska vojska je na turško-sirsko mejo razporedila raketne sisteme zračne obrambe aster 30 SAMP/T zemlja-zrak z izstrelki aster 30, ki bodo na tem območju po treh letih zamenjali nemške raketne sisteme MIM-104 patriot.

Italijani se bodo tako vključili v Natov paket ukrepov vojaške pomoči Turčiji in z raketnimi sistemi zračne obrambe SAMP/T aster 30 začeli nadzirati turški zračni prostor še pred   Varšavskim vrhom, ki bo 8. in 9. julija. Zveza NATO se je odločila za ponovno (nadaljnjo) varovanje turškega nebo s sistemi MIM-104 patriot in SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform / Terrain) aster 30, potem ko so vojaška letala Ruskih letalskih sil v zadnjih mesecih iz Sirije  večkrat »zašla« nad ozemlje Turčije. Poleg italijanskih zračnoobrambnih raketnih sistemov naj bi zveza NATO do julija zagotovila Turčiji tudi dodatna letala za zgodnje opozarjanje in nadzor (AWACS).

Natovi raketni sistemi MIM-104 patriot (iz ZDA, Nemčije, Nizozemske in Španije) so bili napotena v Turčijo na zahtevo Ankare leta 2012 za zaščito pred morebitnimi raketnimi napadi iz Sirije. Prvi so se iz Turčije umaknili Nizozemci, ki so jih zamenjali Španci, sedaj se umikajo še Nemci, ki jih bodo zamenjali Italijani.

Raketni sistem SAMP/T aster 30

Raketni sistem zračne obrambe SAMP/T aster 30 srednjega dosega je plod razvoja francosko-italijanskega podjetja Eurosam (MBDA / Thales Group) za potrebe Francoske (12 sistemov) in Italijanske vojske (6 sistemov).

Protiraketni sistem SAMP/T aster 30 (v Fr. Imenovan tudi MAMBA) je zasnovan za zaščito bojišča in občutljivih taktičnih položajev (kot so letališča in pomorske baze) pred vsemi trenutnimi in prihodnjimi grožnjami v zraku, vključno z manevrirnimi izstrelki, bojnimi in brezpilotnimi letali ter taktičnimi balističnimi izstrelki z dosegom 600 km.

Raketa aster 30, ki je sestavni del zračnega obrambnega sistema SAMP/T, lahko prestreže cilj na višinah od 50 m do 20.000 m. Za leteče cilje, ki letijo na višinah nad 3 km, je največji doseg rakete aster 30 okoli 100 km, za tiste ki letijo pod 3 km pa 50 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki