Italijanskim letalskim silam svečano predali prvega lovca F-35

by Urednik

ITALIJA Z NOVIM “NEVIDNIM” LOVCEM F-35

Na priložnostni slovesnosti v Cameri v Italiji so obeležili predajo prvega italijanskega lovca pete generacije F-35. Italija se je odločila za nakup 90 bojnih letal F-35, skupaj za 60 konvencionalnih F-35A in 30 mornariških F-35B.

Mornariško letalo F-35B potrebuje kratko vzletno stezo in lahko pristaja vertikalno, gre pa za prvo zahodno STOVL letalo s stealth (slaba radarska zaznavnost) tehnologijo. Italijani so sprva načrtovali skupaj 130 “nevidnih” (stealzh) lovcev F-35, naročilo pa zatem skušali radikalno zmanjšati, vendar so jih Američani v pogajanjih prepričali, da so ostali pri zmanjšanju na skupaj 90 letal.

Predaja lovca F-35 v Cameri v Italiji je bila tudi prva izven ZDA. Vendar pa bo prvi italijanski nevidni lovec odletel v ZDA v letalsko bazo Luke, kjer so italijanski že na prešolanju na ta tip letala (v okviru USAF).

Proizvodna linija za sestavljanje lovcev F-35 v obratih FACO (Final Assembly and Checkout) v Cameri (v državni lasti) je edina izven ZDA, skupaj pa jo vodita italijanska Alenia Aermacchi in ameriški Lockheed Martin, z delom pa so začeli v juliju 2013. Ob sestavljanju konvencionalnih F-35 in STOVL F-35B za Italijo, bodo v Cameri sestavljali še F-35A za Nizozemsko.

Italija bo z F-35A in F-35 B nadomestila floto svojih bojnih letal Panavia tornado, AMX in McDonnell Douglas AV-8B harrier II, medtem ko bodo Nizozemci s 37-imi letali F-35A zamenjali Lockheed Marttinova letala F-16MLU. Skupaj je bilo do sedaj izdelanih več kot 130 lovcev F-35, ki so doslej naleteli že 38.700 ur.

Alenia Aermacchi je tudi proizvajalec kril za GF-35 v okviru mednarodnega partnerskega programa, prav tako jih izdelujejo v obratu FACO v Cameri. Po sporazumu bodo Italijani izdelali skupaj  835 kril za F-35, čeprav naj bi jih po prvotnem sporazumu kar 1215. Leta proizvodnja  kril za te lovce pete generacije znaša 72 kosov.

Krstni polet prvega v Italiji sestavljenega lovca 5. generacije F-35 se je sicer zgodil 7. septembra 2015 v Cameri, ogledate pa si ga lahko v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki