Izrael podpisal pogodbo za 17 dodatnih lovcev F-35

by Urednik

IZRAEL RAZMIŠLJA O VSAJ 75 LETALIH F-35 JSF

Izrael je uradno podpisal sporazum za nakup dodatnih 17 lovskih letal 5. generacije F-35 JSF (Joint Strike Fighter), tako da imajo sedaj skupno naročenih 50 bojnih letal tega tipa, načrtujejo pa naročilo še vsaj petnajstih.

Izraelske letalske sile bodo tako imele od decembra 2024 na voljo dve eskadrilji lovcev F-35. Prvega F-35A adir (mogočni) so sicer uradno prevzele že 22. junija 2016 na slovesnosti v Fort Worth v Texasu, kjer izdelujejo ta letala. Prvotno naročilo 33 letal F-35 so Izraelci razširili na 50 lovcev, v svoji oborožitvi pa si jih IAF želi vsaj 75.

Izraelski piloti že nekaj mesecev doma preizkušajo prvih pet lovcev F-35, ki še niso bojno operativni, do novembra pa bodo prejeli še štiri letala. Izraelski nakup letal Lockheed Martin F-35 lightning II je del prizadevanj judovske države, da nadomesti že nekoliko zastarelo floto lovcev General Dynamics (sedaj del Lockheed Martina) F-16 (ki pa jih ponujajo Hrvatom).

Čeprav natančni stroški nakupa niso znani, pa je Dubi Lavi, vodja delegacije izraelskega obrambnega ministrstva v ZDA, dejal, da so se v tokratni pogodbi pogodili za ceno manj kot 100 milijonov dolarjev po letalu. Levi je še poudaril, da je bila cena znatno nižja kot pri prvem naročilu 33 lovcev F-35. Namignil je tudi, da bo Izrael prav zahvaljujoč znižani ceni morda kupil še več letal F-35 in sestavil še tretjo eskadriljo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki