Izrael ponuja Hrvaški posodobljene lovce F-16A/B in F-16C/D

by Urednik

MEŠANICA IZRAELSKIH “ODSLUŽENIH” LOVCEV F-16 ZA HRVAŠKE LETALSKE SILE

Izraelsko obrambno ministrstvo naj bi ponujalo Hrvaški 12 rabljenih lovskih letal Lockheed Martin F-16, tako v najstarejših (v IAF upokojenih) različicah F-16A/B, kot tudi F-16 C/D. Poleg Izraela so ponudniki še ZDA z novimi lovci F-16 block 70/72, Grčija z rabljenimi F-16 block 30 in seveda Švedska z JAS-39 gripen C/D.

Po sedanjih informacijah sta (neuradno) v ožjem izboru za prodajo bojnih letal Hrvaški le še Izrael in Švedska. Lovci iz ZDA naj bi bili predragi, letali iz Grčije pa naj bi bila slabo ohranjena.

Izraelske letalske sile (IAF) nameravajo velik del sedanje flote lovcev F-16C/D upokojiti ob začetku operativne uporabe “nevidnih” lovcev F-35 adir (skupaj so jih naročili vsaj 50). Izraelska ponudba Hrvaškim letalskim silam bi lahko vključevala mešanico lovcev F-16 C/D in že upokojenih F-16A/B, razkrivajo dobro obveščeni vojaški strokovnjaki.

Izraelski piloti trenutno letijo z 78 enosedežnimi F-16C  in 48 dvosedežnimi F-16D. Leta 2014 je bila zaključena nadgradnja lovcev F-16C/D v standard “barak 2020”, ki vključuje strukturno posodobitev, nov zaslon in sistema za digitalno komunikacijo.

Za morebitni izvoz presežnih lovcev F-16A/B so pri podjetjih Elbit Systems in Israel Aerospace Industries že oblikovali paket nadgradnje za upokojeno floto “netz”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki