Izrael preizkusil balistično raketo (rampage ALBM), lansirano z letala

by Urednik

Izraelski podjetji IAI in IMI sta preizkusili novo, nadzvočno iz zraka lansirano balistično raketo ALBM rampage s konvencionalno bojno glavo, ki jo z letala izstrelijo na oddaljene, dobro utrjene cilje. Vendar ima novo izraelsko orožje – rampage ALBM (air launched ballistic missile) tudi svoje pomanjkljivosti, predvsem je bojna konica manjša kot pri primerljivih orožjih te vrste. 

Israel Aerospace Industries (IAI) in Israel Military Industry Systems (IMI) sta sporočili, da sta sredi junija z lovca F-16 lansirali 544 kg težko in 4,8 m dolgo GPS vodeno balistično raketo – ALBM rampage (divjanje), in da imata že podpisano pogodbo z enim od potencialnih kupcev – po vsej verjetnosti gre za Izraelske obrambne sile.

Z izstrelkom rampage se Izrael uvršča v počasi naraščajoči krog držav, ki razvija, proizvaja in uporablja z letala lansirane balistične rakete za nejedrske napade. Rusija na primer razvija in proizvaja (ter tudi bojno uporablja – Sirija) precej večje balistične rakete, lansirane z letala. Ravno tako podobno orožje razvija Kitajska.

ZDA na drugi strani očitno ne vidi prednosti tega orožja. Obstoječe manevrirne rakete – ZDA jih ima in jih tudi uporablja v velikem številu – so odlično orožje za prodore proti ciljem globoko v nasprotnikovem zaledju, obenem pa so namenjene različnim ciljem.

Kot pravijo pri izraelskem proizvajalci IAI so dolet, hitrost in cena balističnih raket, lansiranih z letala, njihove glavne prednosti. Medtem pa managerji drugega izraelskega proizvajalca IMI vidijo prednost izstrelka rampage v izjemnem razmerju cena/učinkovitost, vendar pa pri tem niso navedli cene tega izstrelka.

Kot so povedali inženirji izraelskega podjetja IMI, je nadzvočno balistični raketo sicer mogoče zaznati, jo je pa toliko težje prestreči. Izraelske obrambne sile sicer razpolagajo s širokim naborom konvencionalno vodenih orožij zrak-zemlja, vendar nobeno obstoječe pa nima nadzvočne hitrosti, nobeno pa tudi ne doleta kot ga ima rampage.

Natančnega podatka o dosegu izstrelka pri IAI niso objavili, je pa mogoče sklepati, da je doseg orožja podoben kot pri istovrstni ruski raketi (resda je slednja večja in težja), torej približno 2000 km. Na račun tega, tako je mogoče sklepati, pa gre relativno  majhna bojna konica. Izraelska manevrirna raketa popeye je podobne dolžine kot rampage, tehta približno 1360 kg – skoraj dvakratinpolkrat več kot rampage, bojna konica pa tehta 340 kg, vendar ima manj kot 100 km dosega. Torej so pri rampage zmanjšali bojno konico na račun pogonskega goriva – v primerjavi z manevrirno raketo popeye. Res pa rampage ob manjši bojni konici nekaj ubojnosti nadomesti z veliko kinetično energijo zaradi velike hitrosti.

Pomeni pa velikost rakete rampage, da lovca F-16 in F-15 lahko nosita največ dve. Slednje omejuje število raket, izstreljenih na posamezni cilj (salvo), cilji pa so zato bolj natančno izbrani in pomembni, na primer obrati kemične industrije za proizvodnjo kemičnega orožja, letališča in podobno. Podoben problem, s kakršnim so se ukvarjali tudi prvi uporabniki ALBM.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v marcu predstavil tovrstno rusko orožje – zdaj že znameniti kindžal (podrobneje so o njej pisali v Reviji Obramba, april 2018 v članku Orožje proti letalonosilkam: KINDŽAL), letalsko verzijo rakete zrak-zemlja iskander. Kot navajajo viri, naj bi podobno orožje razvijali tudi Kitajci, ki so (po navedbah medijev) opravili preizkus z njim v decembru 2016.

Ruske letalske sile so modificirale šest prestreznikov dolgega dosega MiG-31, ki jih lahko oborožijo s kar 7,6 m dolgimi kindžali. Rusija bo še pred koncem letošnjega leta še šest lovcev MiG-31, da bodo lahko nosili kindžale. Tako bo Rusija razpolagala kar z eskadriljo letala za napade na zelo utrjene in branjene cilje na velike razdalje. Vendar še vedno to ne bo veliko ciljev, kot navajajo izvedenci dve do tri ali do največ šest raket hkrati. S podobnimi omejitvami se bo srečeval tudi Izrael z izstrelki rampage.

ZDA nimajo sredstev za podobne napade na zelo oddaljene cilje, zato pa slednjo pomanjkljivost (hitrost in doseg teh raket) lahko kompenzirajo preprosto z lansiranjem večje količine relativno počasnih orožij, s čemer obenem kompenzirajo tudi njihovo večjo ranljivost.

Toda za državo, kakršna je Izrael –  z manj platformami za lansiranje, je lahko prav tako orožje, ki je hitro in ga je težko prestreči, najbolj primerno, kajti z lansiranjem z velike razdalje se izognejo nepotrebnemu izpostavljanju in tveganju.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki