Izrael v letu 2017 namenil rekordno vsoto za nakupe britanskega orožja

by Urednik

SPOPADI MED IZRAELSKIMI VOJAKI IN PALESTINCI V GAZI SE NADALJUJEJO

Izrael je v letu 2017 porabil rekordno vsoto denarja za nakupe orožja iz Velike Britanije, je sporočila britanska nevladna organizacija CAAT, ki se bori proti trgovini z orožjem.

The Campaign Against Arms Trade (CAAT) je poročilo izdala v času novih spopadov med Palestinci v Gazi in Izraelsko vojsko, v katerih je znova umrlo na desetine ljudi. Po podatkih, ki jih je pridobila CAAT, je Velika Britanija v letu 2017 prodala Izraelu za rekordnih 295 milijonov dolarjev orožja in za približno 90 milijonov dolarjev blaga z dvojno rabo (uporablja se lahko v civilne in tudi v vojaške namene – računalniška oprema, radarski sistemi,…). V prejšnjih štirih letih (2013-2016) so namreč Izraelci za britansko orožje in blago z dvojno rabo zapravili “le” 197 milijonov dolarjev.

Orožje in oprema, ki jo je Velika Britanija prodala Izraelu, vključuje strelivo malega kalibra, rakete, ostrostrelske puške in namerilno opremo ter tudi dele vojaških vozil in letal. Izraelske oborožene sile so na področju tehnologije za vojaške radarje porabile največji del denarja prav v letu 2017.

Palestinci izvajajo množične demonstracije blizu meje Gaze z Izraelom od 30. marca, znanega kot “Great March of Return” (veliki marec vračanja). Demonstranti zahtevajo pravico do vrnitve ljudi, ki so bili med spopadi razseljeni, vse od ustanovitve izraelske države leta 1948. Demonstracije so povzročile spopade med Palestinci in izraelskimi obmejnimi stražami. Tel Aviv trdi, da jih organizirajo na pobudo Hamasa, katerih pripadniki se želijo infiltrirati v Izrael in izvajati napade na civiliste. Po navedbah palestinskih zdravstvenih delavcev je od 30. marca med protesti umrlo vsaj 115 Palestincev, medtem ko je bilo več kot 13.300 ljudi ranjenih.

Izraelska vojska in palestinski borci v Gazi v zadnjih dneh bijejo najsilovitejše spopade po vojni leta 2014. Danes zjutraj naj bi Palestinci na jug Izraela izstrelili okoli 30 (minometnih) granat, Izraelska vojska pa je odgovorila z letalskimi napadi na 35 domnevnih položajev Hamasa in frakcij palestinskih islamskih džihadistov. Na protinapad so iz Gaze odgovorili z novimi granatami.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Wikipedia

 

Povezani članki