Izrael zastopa “nevtralno stališče” glede položaja na Krimu!?

by Urednik

ZDA NEZADOVOLJNE Z IZRAELSKIM ODZIVOM, …

Ameriška administracija je obvestila Izrael, da je nezadovoljna zaradi “nevtralnega stališča”, ki ga je zavzel Izrael glede priključitve Krima v sestavo Rusije, prenašajo izraelski in ruski mediji. Iz Ukrajine pa je vse več novic o antisemitskih skupinah, ki uničujejo sinagoge, po drugi strani pa naj bi si Izrael želel dokopati do sovjetskih tehnologij za medcelinske balistične rakete.

Da bi se Izrael izognil nesoglasjem s svojim najpomembnejšim zaveznikom, morajo vse aktivnosti sodelovanja z Rusijo “predhodno odobriti izraelski voditelji”. Ti so že večkrat poudarili, da ne želijo pokvariti odnosov z zahodom, pa tudi ne z Rusijo glede vprašanj, ki  jih neposredno ne zadevajo.

“Ljudje na visokih položajih v Obamovi administraciji so izrazili “globoko razočaranje” med drugim tudi zaradi tega “… ker izraelska vlada enako obravnava svoje odnose z Združenimi državami in Rusko federacijo”, navajajo izraelski časopisi.

Vsekakor ne čudi, da Izrael javno ni podprl nove ukrajinske oblasti, saj je glede na poročanja medijev,  ta tudi zelo antisemitsko nastrojena. Na židovskih sinagogah na Krimskem polotoku in v celinski Ukrajini so se v zadnjih tednih pojavili napisi “Smrt Židom“, požgali so nekaj sinagog in napadli kijevskega rabina. Judje na Krimu naj bi se po nekaterih pričevanjih prav oddahnili s prihodom ruskih vojakov.

medcelinska balistična raketa R-36M (NATO: SS-18 satan) v muzeju

Na drugi strani pa je ruski dnevnik Nezavisimaya Gazeta pred dnevi poročal, da izraelske oblasti ne reagirajo na dogajanje v Ukrajini zaradi zanimanja za sovjetske tehnologije izstrelkov. Tako Izrael kot Kitajska naj bi že kazala veliko zanimanje za sovjetske medcelinske balistične rakete R-36M2 (NATO: SS-18 satan), ki veljajo za  najmočnejše na svetu. Ukrajina je od ZSSR podedovala močan vojaško-industrijski kompleks, s tem pa tudi nekatere dele raketnih tehnologij, ukrajinski strokovnjaki pa še vedno nadzirajo ruske rakete SS-18 satan, ki jim Ruska vojska podaljšuje življenjsko dobo.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: Military Photos

Rusija z novimi medcelinskimi balističnimi raketami v tekmo z ZDA

14/01/2013

Medtem ko ZDA vzpostavljajo globalni sistem raketne obrambe-raketni ščit, se Rusija pripravlja na temeljito prenovo svoje strateške raketne oborožitve.

Povezani članki