Izraelci “krivi” za sestrelitev ruskega letala Il-20 nad Sirijo

by Urednik

RUSIJA POTRDILA SESTRELITEV TRANSPORTNEGA LETALA IL-20 NAD SIRIJO Z RAKETNIM SISTEMOM S-200

V sestrelitvi ruskega transportnega letala Il-20 s sirskim raketnim sistemom S-200 je umrlo vseh 15 pripadnikov Ruske vojske, ki so bili v letalu. Vest je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo.

Incident se je zgodil v ponedeljek okoli 11.ure zvečer po moskovskem času med operacijo v sirskem zračnem prostoru nad področjem Latakije v kateri so sodelovali štirje izraelski lovci F-16. Kot dodajajo, naj bi izraelski lovci namerno ustvarili nevarno situacijo v zračnem prostoru sirske Latakije in se prikrili v senco ruskega izvidniškega letala Iljušin Il-20 in slednjega izpostavili sirskemu protiletalskemu ognju. Kot še navajajo, Izrael ni opozoril Rusije in njene skupine v Siriji, da bo izvajal bojno operacijo v sirskem zračnem prostoru, izraelska letala pa so zagotovo zaznala rusko letalo, ki je bilo v fazi  priprave na pristanek.

Kot je dejanje komentiral predstavnik za stike z javnostjo v ruskem obrambnem ministrstvu general Igor Konašenkov, obravnavajo to provokacijo kot sovražno dejanje, ki sploh ni v duhu izraelsko-ruskega partnerstva, zato imajo tudi pravico ustrezno odgovoriti.

Rusko zunanje ministrstvo je po incidentu v Siriji na razgovor poklicalo izraelskega veleposlanika v Moskvi, saj Rusija za sestrelitev krivi Izrael, je  prek družbenih medijev obvestila javnost predstavnica za stike z javnostmi ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakarova. Prav tako je zaskrbljenost zaradi dogodka izrazil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov.

Namestnik izraelskega veleposlanika se je po sporočilih že oglasil na ruskem zunanjem ministrstvu, da  bi pojasnil (ne)vpletenost Izraela v incident, izraelske oblasti pa so tudi izrazile pripravljenost sodelovati v preiskavi incidenta, sicer pa so za incident obtožile Asadove provladen vojaške sile in mu pripisale izključno krivdo. Izraelske obrambne sile – po izjavi predstavnika za stike z javnostjo – incident obžalujejo, krivdo pa pripisujejo, poleg sirskim vladnim silam,  tudi silam Hezbolaha in Irana v Siriji.

Sestreljeno rusko izvidniško letalo – štirimotorni turbopropelerski Iljušin Il-20, je bilo popolnoma operativno, generalno obnovljeno v letu 2011 in bi bilo popolnoma operativno vsaj še do leta 2010.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki